BiH ima jednu od najnižih stopa poreza na dobit u Europi

Vlasnik tvrtke u Njemačkoj državi će platiti gotovo 30% poreza na dobit, a u BiH tek 10%

porez
FREEPIK
05.08.2024.
u 07:00

Porezni obveznik je gospodarsko društvo i druga pravna osoba koja gospodarsku djelatnost obavlja samostalno i trajno prodajom proizvoda i pružanjem usluga na tržištu radi ostvarivanja dobiti

Iako zvuči pomalo nevjerojatno, zbog određenih propisa koji su još uvijek na snazi Bosna i Hercegovina jedna je od poželjnijih zemalja za investitore, piše Večernji list BiH. Naime, stopa poreza na dobit u Bosni i Hercegovini iznosi 10 posto, dok je u gotovo svim europskim zemljama značajno veća. Navedeno znači da na ostvarenu dobit tvrtka registrirana u BiH plaća porez u iznosu od 10 posto na svim razinama, što ovu zemlju čini iznimno konkurentnom Europi, gdje je prosječna stopa poreza na dobit 30 posto.

Kako se u BiH obračunava dobit

Prema podacima Pixsellove grafike, nižu stopu poreza na dobit od Bosne i Hercegovine na cijelom Starom Kontinentu ima samo Mađarska, i to devet posto. Prema podacima iznesenima u navedenoj grafici, u Hrvatskoj vlasnici tvrtki plaćaju 18 posto poreza na dobit, a u Srbiji 15 posto. U Sloveniji se porez na dobit obračunava u visini od 22 posto, a u Italiji čak 24 posto. Prema spomenutim podacima, najneisplativije je imati tvrtku u Njemačkoj.

Naime, u ovoj zemlji vlasnik tvrtke koja posluje s dobiti državi je obvezan platiti čak 29,9 posto poreza na dobit. Razlog je to zašto dio poslodavaca svoje poslovne pogone prebacuje u Poljsku, gdje im je stopa poreza na dobit značajno niža te iznosi 19 posto.

U Francuskoj, Španjolskoj, Engleskoj i Belgiji ova stopa iznosi 25 posto. U Češkoj i Slovačkoj poslodavci plaćaju isti postotak poreza na dobit, a on iznosi 21 posto. Inače, dobit se u Bosni i Hercegovini obračunava početkom godine (za svaku prethodnu godinu) oduzimanjem troškova od prihoda na osnovi popunjene porezne prijave koju je vlasnik tvrtke s potpisom certificiranog računovođe obvezan predati do 30. ožujka tekuće godine. Porezna osnovica uključuje profit, prihode i kapitalnu dobit u skladu s računovodstvenim propisima.

Porezni obveznik je gospodarsko društvo i druga pravna osoba koja gospodarsku djelatnost obavlja samostalno i trajno prodajom proizvoda i pružanjem usluga na tržištu radi ostvarivanja dobiti. Dakle, porez plaćaju i rezidenti i nerezidenti ako je dobit stečena na teritoriju Bosne i Hercegovine. Zakoni o porezu na dobit FBiH i RS-a definiraju rezidenta kao pravnu osobu čije je sjedište (registracija) upisano u sudski registar u Federaciji ili RS-u, kojem se stvarna uprava i nadzor nad poslovanjem nalazi u Federaciji BiH ili RS-u. Nerezident je pravna osoba koja je osnovana i čije je sjedište ili kojem je stvarna uprava i nadzor nad poslovanjem izvan teritorija BiH, a djelatnost u BiH obavlja preko poslovne jedinice ili povremeno.

Pravilno popunite prijavu

Nerezidentu – pravnoj osobi oporezuje se dobit koja je ostvarena obavljanjem djelatnosti preko poslovne jedinice koja je registrirana na teritoriju BiH ili koja se po drugoj osnovi smatra poslovnom jedinicom u skladu sa zakonom. Treba naglasiti i da se dobit prenesena iz inozemstva ne oporezuje ako prethodno podliježe oporezivanju u inozemstvu. - Razdoblje za koje se utvrđuje porez na dobit je kalendarska godina. Međutim, ono može biti i kraće od kalendarske godine u slučaju: prestanka poslovanja prije isteka kalendarske godine, početka poslovanja tijekom godine te statusnih promjena i slično. Obveznik je dužan pravilno i točno popunjenu poreznu prijavu s poreznom bilancom podnijeti nadležnoj ispostavi Porezne uprave, i to: za porezno razdoblje koje završava 31. prosinca predmetne ili tekuće godine prijava poreza na dobit s poreznom bilancom i drugim prilozima podnosi se nadležnoj poreznoj ispostavi u roku od najviše 30 dana po isteku roka koji je propisan za podnošenje godišnjih financijskih izvješća – tj. do 30. ožujka tekuće za prethodnu godinu; za porezno razdoblje koje završava tijekom kalendarske godine (prestanak poslovanja, statusne promjene i dr.) prijava poreza na dobit s poreznom bilancom i drugim prilozima podnosi se nadležnoj poreznoj ispostavi u roku od najviše 90 dana od posljednjeg dana takvog poreznog razdoblja -navodi se na stručnom portalu Anwalt BiH. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije