Kikiriki ima više proteina od bilo kojeg drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti.
Kikiriki i srce
Znanstvene indicije ukazuju, ali ne dokazuju da bi konzumiranje 400 grama orašastih plodova, uključujući i kikiriki, kao dio prehrane siromašne zasićenim mastima i kolesterolom moglo smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše 24sata.hr.
Ako jedete kikiriki svaki dan, dobit ćete proteine, vitamine, minerale i još mnogo toga!
Kikiriki ima više proteina od bilo kojeg drugog orašastog ploda (7 g po obroku), sadrži više od 30 esencijalnih vitamina i minerala, a dobar je izvor vlakana i masti.
Vitamini i minerali:
Vitamin E: Vitamin E je prehrambeni antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa, normalnog, ali štetnog, fiziološkog procesa.
Magnezij: Magnezij je važan za rad mišića uključujući srce, funkciju enzima i proizvodnju energije.
Folati: Folati su potrebni za diobu stanica, što znači da je odgovarajući unos folata osobito važan tijekom trudnoće i tijekom odrastanja kad djeca brzo rastu.
Bakar: Bakar je neophodan za stvaranje crvenih krvnih stanica i za zdrave krvne žile, živce, imunološki sustav i kosti.
Fosfor: Fosfor je važan za stvaranje zuba i kostiju, rast stanica i rad mišića. Također pomaže tijelu pretvoriti vitamine u staničnu energiju.
Vlakna: Vlakna zasićuju prehranu i utječu na osjećaj gladi, to jest produžuju kod čovjeka osjećaj sitosti. Pomažu i u probavi.
Kikiriki je i izvrstan izvor:
Niacina: Niacin je važan vitamin B koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju, pomaže probavnom i živčanom sustavu te ima pozitivan utjecaj na kožu.
Mangan: Mangan je važan za preradu kolesterola i hranjivih tvari poput ugljikohidrata i proteina.
Dakle, je li sigurno jesti kikiriki svaki dan? Kratki odgovor je da, piše National Peanut Board. Svakodnevno jedenje kikirikija može imati velike zdravstvene prednosti.