Točno u 12 sati most Hercegovina je s dionicom Počitelj – Zvirovići i službeno pušten u promet

Vozači impresionirani kvalitetom dionice i mosta Hercegovina, brže i lakše do EU-a

most Hercegovina
05.09.2024.
u 22:00

Posebno upečatljivo iskustvo bilo je voziti se mostom Hercegovina, govori nam jedan od prvih vozača koji su jučer prošli novootvorenim dijelom koridora Vc. Kaže i kako dojam pojačava sama činjenica da je na mostu puni profil autoceste

- Oduševljen sam kvalitetom izvedbe cjelokupne dionice Počitelj – Zvirovići, a posebno upečatljivo iskustvo bilo je voziti se mostom Hercegovina - govori nam jedan od prvih vozača koji su danas prošli novootvorenim dijelom koridora Vc na jugu zemlje dužine 11,07 kilometara koji se nastavlja na već izgrađeni dio autoceste do Bijače. Kaže i kako dojam pojačava sama činjenica da je na mostu Hercegovina, gotovo 100 metara iznad rijeke Neretve, puni profil autoceste, s četiri traka, a što, ističe, nije očekivao.

Uštede u vremenu

Točno u 12 sati 5. rujna 2024. godine most je s dionicom i službeno pušten u promet, otvarajući tako nove perspektive prometnog povezivanja, ali i skraćujući vrijeme putovanja od granice s Hrvatskom prema unutrašnjosti BiH i obrnuto. A na samom početku dionice, već i prije puštanja u promet, mogao se vidjeti veliki broj vozača koji su s nestrpljenjem čekali. Vozači koji, primjerice, putuju relacijom Mostar – Split koristeći magistralu M17 i granični prijelaz Bijača uštedjet će vrijeme koristeći novootvorenu dionicu, a pritom će, osim znatno više razine sigurnosti, uživati i u blagodatima primjene suvremenih tehničkih rješenja koja se oslikavaju i u kvaliteti podloge i asfalta, što u konačnici smanjuje razinu potrošnje goriva, zamor vozača, ali i dovodi do općenito ugodnijeg osjećaja vožnje. Svečanost otvorenja održana noć prije pobudila je veliko zanimanje te okupila predstavnike iz političkog i društvenog života BiH. Na događaju su bili predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, kao i drugi ministri s državne i federalne razine, predsjednica FBiH Lidija Bradara, a događaj je uveličao i hrvatski premijer Andrej Plenković s ministrima Vlade RH. Vrpcu je presjekla federalna ministrica prometa i veza Andrijana Katić u pratnji federalnog premijera Nermina Nikšića i Denisa Lasića, direktora Javnoga poduzeća Autoceste FBiH, a nakon toga uslijedio je spektakularan vatromet. A Europska unija ključni je partner BiH i kada je riječ o ovom projektu koji se, podsjećamo, financirao bespovratnim sredstvima EU-a u iznosu od pet milijuna eura, kao i povoljnim kreditom Europske investicijske banke (EIB) od 105 milijuna eura za cijelu dionicu Počitelj – Bijača u dužini od 21 km. Stefano Ellero, šef Odjela za suradnju u Uredu EU-a u BiH, istaknuo je da je završetak mosta simbol napretka, suradnje i dugotrajnog partnerstva između BiH i EU-a. - Iznimno mi je drago što nazočim službenom otvaranju mosta Hercegovina. Više od infrastrukture, ovaj most simbolizira snagu povezivanja, spaja dvije strane rijeke Neretve te spaja lokalne zajednice i države. On pokazuje što možemo postići kada radimo sa zajedničkim ciljem - za bolju budućnost. Ovaj most će omogućiti brže i sigurnije putovanje ljudi i robe, kao i bolje prilike za poslovanje, turizam i regionalni razvoj. Također, osim poboljšanja mobilnosti, ovaj most igra ključnu ulogu i na širem planu. S autocestom koridora Vc on će ojačati veze Bosne i Hercegovine s EU-om i regijom te unaprijediti ekonomsku integraciju - rekao je Ellero, priopćeno je iz Izaslanstva EU-a u BiH.

Potpora EU-a

Osim mosta Hercegovina, koji se proteže preko rijeke Neretve u dužini od gotovo jednog kilometra, poddionica Počitelj – Zvirovići uključuje trasu autoceste u dužini od 11,7 kilometara, petlju Počitelj s naplatnim kućicama i pristupnim cestama, međuregionalni čvor, tri vijadukta, tunel i otvorenu dionicu ceste. Ovaj projekt je dio šire posvećenosti EU-a razvoju koridora Vc, s do sada osiguranih oko 870 milijuna eura granta u okviru Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Ova sredstva uključuju financiranje izgradnje 17 poddionica i pripremu projekata diljem BiH. - Sa svim partnerima koji doprinose ovom projektu zadovoljstvo je vidjeti završetak ove ključne dionice duž koridora Vc, koji stvara izravnu autocestovnu vezu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske te dalje prema EU. Kao jedan od najvećih u regiji, ovaj impresivni novi most i prateća cestovna infrastruktura stvorit će nove ekonomske prilike za ljude u objema zemljama ubrzavanjem trgovine i putovanja. EIB nastavlja biti pouzdan partner za zapadni Balkan s više od 15 milijardi eura dodijeljenih investicija do danas, postavljajući temelje za bolju povezanost i prosperitet u regiji - rekao je potpredsjednik EIB-a Robert de Groot.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije