Održana izvanredna sjednica

VSTV: Prioritetno rješavanje kaznenih predmeta protiv nositelja pravosudnih funkcija

VSTV BIH
04.07.2024.
u 08:01

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) na izvanrednoj sjednici usvojilo je zaključke prema kojima su sudovi i tužiteljstva dužni prioritetno rješavati predmete koji se vode protiv nositelja pravosudnih funkcija i dva puta godišnje dostavljati informacije o njihovom statusu.

Iz Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u sudovima su podsjetili kako je ranije na sjednici Vijeća donesena odluka da se razmotri pitanje dugotrajnih sudskih postupaka koji se vode protiv nositelja pravosudnih funkcija.

Kako je rečeno na sjednici u srijedu, taj odjel je dobio suglasnost da se izvrši uvid u takve predmete – o sudu, postupajućem sudu, tuženom, pravnom osnovu te datumu početka faze trajanja predmeta, javlja Detektor. 

Na sjednici je pojašnjeno kako je na prethodno održanoj sjednici Stalnog povjerenstva za efikasnost i kvalitet sudova ukazano da, što se tiče sudova, postoji takvih pet predmeta, od kojih su dva obustavljena zbog smrti optuženih.

- Ono što je karakteristično za preostala tri, ali i ova druga dva, jeste da je dugo razdoblje od zahtjeva za podnošenje udaljenja s funkcije do pokretanja postupka, veliki broj presignacija, odlaganja ročišta – sve je to karakteristično za svih pet, odnosno sad tri predmeta - navedeno je iz tog odjela.

Prema prijedlogu Stalnog povjerenstva za efikasnost i kvalitet sudova, VSTV je usvojio prijedlog prema kojem je potrebno da sudovi prioritetno rješavaju predmete koji se vode protiv nositelja pravosudnih funkcija, kao i da se u procesu praćenja sudskih predmeta pokrenutih protiv nositelja primijeni sustava praćenja složenih sudskih predmeta organiziranog kriminala i korupcije, te da sudovi imaju obvezu da VSTV-u dva puta godišnje dostavljaju informacije o poduzetim aktivnostima.

Kako je zaključeno, Odjel za unapređenje i efikasnost će izvršiti uvid u dostavljene informacije i pripremiti informacije o poštivanju procesne discipline, za potrebe izvještavanja Stalnog povjerenstva.

Iz Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u tužiteljstvima su naveli da je Stalno povjerenstvo razmatralo analizu Odjela za disciplinske postupke i etiku nositelja pravosudnih funkcija, prema kojoj se radilo o ukupno 13 nositelja pravosudnih funkcija koji su privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, a šest nositelja je bilo iz reda tužitelja.

- Stalno povjerenstvo za kvalitetu tužiteljtava je zaključila da je u svakom slučaju potrebno odrediti prioritet pri rješavanju ovih predmeta u tužiteljstvima iz mnogo razloga. Jedan od razloga je svakako i vraćanje povjerenja u rad institucija - naveli su iz Odjela.

VSTV je po prijedlogu Stalnog povjerenstva usvojio zaključak prema kojem će se obavezati svi glavni tužitelji tužiteljstava u BiH da osiguraju prioritetno rješavanje svih predmeta protiv nositelja pravosudnih funkcija, te da dva puta godišnje obavještavaju Stalno povjerenstvo za efikasnost i kvalitetu tužiteljstava o statusu tih predmeta.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je naveo kako je važno ovo pitanje razmatrati i da se, bez utjecaja na kvalitetu, zatraži da ovi postupci budu prioritet.

- Stavlja nam se u javnosti na teret da iskazujemo nedozvoljenu solidarnost s našim kolegama, postupci dugo traju, primaju visoke plaće, to zna jako dugo trajati i dobro je da se očitujemo o ovom pitanju - naveo je Lagumdžija.

Detektor je ranije objavio analizu prema kojoj je pet sudaca i tužitelja državnog pravosuđa za vrijeme dugotrajnih suspenzija zaradilo gotovo 822.000 maraka.

Član Vijeća Mustafa Šabić je naveo kako je važno naglasiti da Vijeće nije zadovoljno dinamikom rada u rješavanju ovakvih predmeta.

Na izvanrednoj sjednici u srijedu odbijen je prijedlog za privremeno udaljenje člana Vijeća Saše Sarajlića, nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije