Jedna od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne jesti krutu hranu. No jeste li svjesni svih opasnosti koje to nosi?
Djeci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbjegavati dok dijete ne napuni barem godinu dana, prenosi Babble.
Med
Med treba izbjegavati zato što može razviti botulizam. Botulizam je rijetka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum, koja stvara spore i toksični otrov, a posljedice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.
Maslac od kikirikija
Ovaj proizvod može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, maslac od kikirikija je izrazito opasan zato što je to gusta ljepljiva stvar koja može izazvati gušenje, prenosi Index.hr.
Sol
Bebe ne trebaju jesti slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg djeteta nisu dovoljno razvijeni da bi se mogli nositi s velikim količinama natrija pa je važno izbjegavanje dodavanja soli. Također, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli pa to treba izbjegavati.
Grožđe
Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kad postanu malo starija. Čak i ako grožđe prerežete napola, ono predstavlja rizik za bebe jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbjegavati.
Čokolada
Svaka beba bi voljela dobiti komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, sjetite se da u čokoladi ima kofeina i mlijeka što je djeci mlađoj od godinu dana teško probaviti.
Svježa mrkva
Kao i grožđe, veličina i krutost sirove mrkve veliki je rizik od gušenja za malu djecu. Najsigurniji način za konzumiranje mrkve je kuhana mrkva.
Kokice
Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikad nemojte davati kokice djeci mlađoj od godinu dana.
Tvrdi bomboni
Bombone, uključujući lizalice, najbolje je odgađati dok dijete ne bude dovoljno staro za pranje zuba.