Jaja su ukusan i zdrav izbor za doručak. Izvrstan su izvor proteina: jedno jaje sadrži 6 grama proteina sa žumanjskom, a bez njega 4 grama. Jedno jaje srednje veličine sadrži samo 80 kalorija, što znači da je idealni saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma!
Ne postoje čišći proteini od onih iz bjelanjka. Nemojte prekoračiti granicu od dva jajeta dnevno ako imate probelam s kolesterolom, no ako baš želite ekstra porciju proteina, tada pojedite dva cijela jaja i bjelanjak trećeg jajeta, piše Ordinacija.hr.
Evo recepta zbog kojeg će svi članovi obitelji poželjeti uvijek iznova doručkovati jaja!
Kajgana za prste polizat!
Potrebno vam je (za tri osobe):
- 6 velikih jaja
- ¼ šalice mlijeka
- ¼ čajne žličice soli
- 1/8 čajne žličice papra
- 1 žlica ulja
- 2 žlice umaka od sira
Priprema:
U posudi istucite jaja, mlijeko, sol i papar. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Na ulje izlijte jaja i dodajte umak od sira. Pecite i miješajte dok se jaja fino ispeku – ne smije ostati mješavine u tekućem obliku.
Nutritivna vrijednost jedne porcije:
- 246 kalorija
- 18 g masnoća (6 g zasićenih masnoća)
- 438 mg kolesterola
- 523 mg soli
- 4 g ugljikohidrata (4 g šećera, 0 g vlakana)
- 15 g proteina
Umak od sira
Potrebno vam je:
- 500 ml mlijeka
- 4 žlice oštrog brašna
- 50 g maslaca
- 100 g naribanog tvrdog cheddara (ili 50 g cheddara i 50 g izmrvljenog plavog sira)
Priprema:
- Ulijte 500 ml mlijeka u veliku posudu i dodajte brašno i maslac.
- Zagrijte na srednjoj temperaturi pritom miješajući smjesu. Mješajte brzo sve dok se maslac ne otopi i mješavina zakipi – u jednom trenutku će se zgusnuti.
- Kipuću mješavinu miješajte na vatri još približno dvije minute, nakon čega dodajte unutra sir koji će se otopiti, a vi ćete dobiti ukusan umak.