Za programe i projekte socijalne zaštite više od pet milijuna KM

Vlada FBiH
fena
26.06.2024.
u 18:00

Prvi program odnosi se na podršku izvaninstitucionalnim oblicima brige i zaštite u iznosu od 1,500.000 KM. Drugi program u vrijednosti od 1,430.000 KM namijenjen je za sufinanciranje rada, programa i projekata neprofitnih organizacija u oblasti socijalne zaštite...

Vlada Federacije BiH je na jučer održanoj sjednici donijela odluke o raspodjeli gotovo 6,7 milijuna maraka, a odnose se na oblasti socijale i kulture. Vlada je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela četiri odluke kojima su usvojeni programi raspodjele sredstava u oblasti socijalne zaštite u ukupnom iznosu od 5,080.000 KM, piše Večernji list BiH

Raspodjela novca

Prvi program odnosi se na podršku izvaninstitucionalnim oblicima brige i zaštite u iznosu od 1,500.000 KM. Predviđen je za podršku uslugama socijalnog zbrinjavanja i socijalne podrške u obiteljskom modelu brige ili u zajednici i ovo je prvi put da se programi deinstitucionalizacije financiraju s federalne razine. Drugi program u vrijednosti od 1,430.000 KM namijenjen je za sufinanciranje rada, programa i projekata neprofitnih organizacija u oblasti socijalne zaštite. Ovim sredstvima će se podržati rad javnih kuhinja, razvoj socijalnog poduzetništva i socijalnih inovacija, postinstitucionalno uključivanje u zajednicu, znanstvenoistraživački rad i izdavačku djelatnost. Također, sredstva su namijenjena za jačanje usluga stručne podrške i savjetovanja te stručnih kompetencija zaposlenika u sustavu socijalne i dječje zaštite. Za provođenje središnje manifestacije obilježavanja Dječje nedjelje na području FBiH, kao i za stipendije, odnosno novčanu podršku nadarenim učenicima i studentima koji su u nepovoljnoj socioekonomskoj situaciji, usvojen je program raspodjele u iznosu od 150.000 KM. Četvrti program iznosi 2,000.000 KM, a odnosi se na sufinanciranje projekata neprofitnih organizacija u oblasti socijalne zaštite kroz poboljšanja prostornih i infrastrukturnih standarda za pružanje usluga socijalnog zbrinjavanja i socijalne podrške. Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta Vlada je donijela odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću u iznosu od 1,600.000 KM. Od ukupnog iznosa za financiranje programa i projekata iz oblasti "Promoviranje kulture", koji su sadržani u odobrenom konačnom prijedlogu liste korisnika, nakon provedene procedure po javnom natječaju, raspoređuje se 600.000 KM. Iznos od 1,000.000 KM raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata iz oblasti "Promoviranje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta u cilju povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate", koji su sadržani u odobrenom konačnom prijedlogu liste korisnika nakon provedene procedure po javnom natječaju.

Kadrovska rješenja

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza Vlada je donijela odluku o odobravanju plana poslovanja JP Željeznice FBiH d. o. o. Sarajevo za 2024. Dana je i suglasnost na plan poslovanja JP Autoceste Federacije BiH d. o. o. Mostar za ovu godinu, kao i trogodišnji plan poslovanja ovog javnog poduzeća za razdoblje od 2024. do 2026. Doneseni su i potrebni akti za raspisivanje drugog ponovnog javnog natječaja za izbor i imenovanje dva člana Vijeća za državnu pomoć BiH koje imenuje Vlada FBiH. Također, Vlada je donijela potrebne akte i za raspisivanje javnog natječaja za izbor i nominiranje dva člana Nadzornog odbora gospodarskog društva Tehničko-remontni zavod Hadžići d. d. Hadžići uime državnog kapitala. Vlada se upoznala s informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o pitanju smještaja djece s poremećajima i lakim mentalnim poremećajima u ustanove socijalne zaštite. Donesena su i neka kadrovska rješenja.

Naime, Vlada je dala i prethodnu suglasnost za imenovanje članova Nadzornog odbora Javnog poduzeća BH Pošta d. o. o. Sarajevo uime državnog kapitala na razdoblje od četiri godine, i to Mesuda Ajanovića, Mufida Loje, Josipa Bulića, Stipe Prlića, Adnana Kuča, Armena Jajčevića i Tarika Imamagića. Prethodno je dana suglasnost za razrješenje vršitelja dužnosti članova ovog Nadzornog odbora radi isteka mandata. Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama gospodarskih društava opunomoćeni su Adrijana Prskalo (JP Autoceste Federacije BiH d. o. o. Mostar), Stipo Buljan (Unis Group d. o. o.), Adnan Mahmutović (Igman d. d. Konjic).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije