Završni dio kampanje

Za tri dana počinje utrka: 26.000 političara tražit će glas birača, evo zašto ne biste trebali zaokružiti više od tri imena

storyeditor/2024-10-02/izbori__6_.jpg
03.10.2024.
u 21:59

Lokalni su izbori ove godine specifični zbog nekoliko velikih promjena koje su rezultat nametnutih izmjena Izbornog zakona, a za građane je prilično važna izmjena u kontekstu zaokruživanja kandidata

Ove će nedjelje građani BiH s pravom glasa imati mogućnost ostvariti jedno od osnovnih demokratskih prava - pravo birati predstavnike u tijelima lokalne samouprave, one za koje misle da će na najbolji način iduće četiri godine prepoznati njihove potrebe, razumjeti probleme s kojima se suočavaju grad, općina, četvrt ili ulica te definirati rješenja, naravno, u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti jedinica lokalne samouprave, piše Večernji list BiH.

Birališta se otvaraju u nedjelju

Lokalni izbori počet će u nedjelju ujutro (6. listopada) otvaranjem birališta u ukupno 142 lokalne zajednice, odnosno grada i općine, kao i u Distriktu Brčko BiH, u utrku za povjerenje građana kreće nešto više od 26 tisuća kandidata u okviru stranaka, koalicija ili pak neovisnih lista, a biraju se ukupno 3342 dužnosnika. Svi ili pak većina njih posljednjih nešto manje od 30 dana borili su se za pozornost birača, odnosno potencijalnih birača, obećavajući promjene ili pak nastavak dosadašnjih politika, ovisno o lokalnoj sredini, ali i najavljujući brojne nove projekte koji bi trebali voditi prema podizanju životnog standarda.

Iako je riječ o lokalnim izborima, specifičnosti ustavnog uređenja BiH, kao i sama činjenica da u zemlji, uslijed njezina izrazitog multietničkog karaktera, postoje i brojne lokalne zajednice s nacionalno mješovitim stanovništvom, ali i nasljeđem 90-ih te ranama koje još uvijek nisu zacijeljele, tijekom kampanje nije nedostajalo ni tema od nacionalnog značaja. To je i razumljivo s obzirom na to da u takvim gradovima i općinama ostvariti što bolji rezultat često znači i bolji odnos lokalne administracije prema projektima koji su od osobitog interesa za jedan narod.

Ipak, većina analitičara slaže se kako ovu kampanju karakterizira određen izostanak emocija, što se pak može objasniti činjenicom da u ovom trenutku ne postoji neka velika kriza u međunacionalnim odnosima koja bi se prelijevala na niže razine, ali i općenitim zasićenjem kod ljudi. Dobra je stvar da postoji veći fokus na teme od lokalnog značaja, međutim, u brojnim sredinama nije izostalo udaranje ispod pojasa i nastupi ad hominem u cilju diskreditacije političkih protivnika.

Lokalni su izbori ove godine specifični zbog nekoliko velikih promjena koje su rezultat nametnutih izmjena Izbornog zakona, a za građane je prilično važna izmjena u kontekstu zaokruživanja kandidata. Naime, birači će ove godine moći zaokružiti samo tri kandidata u okviru jedne liste, a ako zaokruže i četvrtog, preferencijalni glasovi će se smatrati nevažećima, što smanjuje mogućnost kandidatima koji su niže rangirani na pojedinim listama.

Velika je novost i uvođenje novih tehnologija koje će biti prisutne na 458 biračkih mjesta. Prvi pilot-projekt "Autentifikacija birača i transmisija rezultata", koji SIP BiH provodi uz podršku Europske unije, provodit će se u 165 biračkih mjesta, odnosno 11 osnovnih izbornih jedinica. Drugi pilot-projekt odnosi se na upotrebu optičkih skenera s automatskom transmisijom rezultata, koji SIP BiH provodi uz podršku USAID-a na 145 biračkih mjesta u sedam osnovnih izbornih jedinica. Treći pilot-projekt podrazumijeva identifikaciju i autoidentifikaciju birača, a provodi ga SIP BiH uz podršku OESS-a na 138 biračkih mjesta u Distriktu Brčko. Četvrti pilot-projekt - videonadzor provodi SIP BiH na 10 biračkih mjesta, odnosno pet osnovnih izbornih jedinica. Drugi dio izmjena vezan je uz predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, koji, u skladu s nametnutim izmjenama izbornog zakonodavstva, ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Temelj demokracije

Na ovom, kako ga politolozi nazivaju, festivalu demokracije, građani BiH imat će mogućnost svojim izlaskom utjecati na izbor 3200 vijećnika i 142 gradonačelnika/načelnika. Izbori su, kao što je poznato, raspisani za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 31 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Distrikta Brčko BiH.

Uoči izbora oglasila se i Misija OESS-a, čiji je šef Brian Aggeler naglasio kako je glasovanje temelj demokracije, pozvavši sve građane da sudjeluju u izbornom procesu i time se pobrinu da se na dan izbora čuje i njihov glas. Naša je odgovornost oblikovati budućnost naših zajednica donošenjem promišljenih odluka na osnovi informacija. Svaki glas je bitan jer zajedno možemo graditi bolje sutra, poruka je šefa Misije OESS-a u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije