brojni napustili bih

Zadržavanje zadovoljnih zaposlenika jeftinije je od novih zapošljavanja

storyeditor/2023-02-23/radnici-1.jpg
21.07.2024.
u 17:56

Da je bitno zadržati radnika, govori i podatak da zamjena jednog zaposlenika košta 20% njegove godišnje plaće

Mnogo se priča i piše o poslodavcima, o svojstvima lidera, njihovim prednostima i manama, ali jako malo se piše i govori o odličnim radnicima koje njihovi nadređeni moraju znati zadržati. Jer oni su temelj cijele priče, piše Večernji list BiH.

Nažalost, poslodavci u BiH nisu znali cijeniti dobre radnike, koji su u velikom broju napustili poslodavce i državu. Sad su ti isti poslodavci u potrazi za kakvim-takvim radnicima, a nerijetko je načelo za odabir radnika “daj što daš”.

Provedeno istraživanje

Točni podaci koliko je mladih napustilo BiH ne postoje, ali prema istraživanjima, svaki drugi mladi čovjek koji je ostao u zemlji želi to učiniti. Nezadovoljstvo kvalitetom života glavni je pokretač zanimanja mladih za odlazak u inozemstvo. Slike kovčega i autobusa punih mladih ljudi koji u ruci drže jednosmjernu kartu odavno su svakodnevica. I dok su potrebe Njemačke za radnom snagom velike, ovdašnje vlasti nemaju strategiju kako zaustaviti odlazak. Ni sami poslodavci ne uviđaju da podcjenjivanjem radnika sve više čine štetu sami sebi. Odlazak dobrih, sposobnih i vrijednih radnika nemjerljiv je gubitak za tvrtke u kojima rade. Nerijetko na mjesto koje je popunjavao kvalitetan radnik moraju zaposliti dva, pa i tri manje sposobna i učinkovita. Da je odlazak radnika iz tvrtke i financijski gubitak za nju, potvrdilo je istraživanje Selectio grupe, vodeće grupacije za savjetovanje u Hrvatskoj, koja pokriva sva područja upravljanja ljudskim resursima. Naime, Selectio grupa, koja je provela više od 20.000 evaluacija HR sustava, analizirala je kako tvrtke u Hrvatskoj provode ispitivanja zadovoljstva zaposlenika i koliki utjecaj takva istraživanja imaju na podizanje zadovoljstva i smanjenje fluktuacije. Istraživanje jest provedeno u susjednoj zemlji, ali se rezultati mogu prenijeti i na BiH. Gallupovo istraživanje pokazalo je da će timovi s visokim angažmanom zaposlenika zabilježiti 21% veću profitabilnost i 17% veću produktivnost u usporedbi s timovima s niskim angažmanom. Također, organizacije koje se brinu o angažiranosti zaposlenika i rade na unaprjeđenju radne atmosfere imaju i 59% nižu fluktuaciju. Zaposlenici koji se na svom radnom mjestu osjećaju vrijednima i angažiranima vrlo će vjerojatno biti i motiviraniji i produktivniji. - Tek kada organizacija otkrije što motivira zaposlenike i što ih čini nezadovoljnima, može donijeti informirane odluke o uvođenju novih procedura i promjena - istaknula je Erna Tomiša, viša savjetnica za ljude i kulturu u Selectio grupi.

Stanje u BiH

Zadržavanje radnika jeftinije je od novih zapošljavanja. Naime, zamjena jednog zaposlenika košta otprilike 20% njegove godišnje plaće. Kako stalne fluktuacije nisu dugoročno financijski održive, poslodavcima je ključno osigurati povoljne uvjete koji će motivirati zadovoljne zaposlenike. Prema rezultatima međunarodnog istraživanja koje je provedeno unutar Alma Careera, vodeće grupacije na tržištu usluga zapošljavanja u 12 zemalja istočne i središnje Europe, a koje je obuhvatilo i BiH, u odnosu na prosjek radnici u BiH češće se osjećaju podcijenjenima od poslodavaca. Čak 55% zaposlenih u BiH tvrdi kako im je plaća preniska uzimajući u obzir radne zadatke, dok otprilike 27% trenutačnu plaću ocjenjuje adekvatnom, odnosno razumnom. Prema istraživanju, 52% ispitanika odbilo bi atraktivnu ponudu ako bi imalo negativno iskustvo tijekom procesa zapošljavanja. Dakle, loše iskustvo kandidata je veći problem nego što poslodavci misle. Većina ispitanika ne želi više živjeti da bi radila. Oni žele raditi da bi živjeli. Čak 69% priželjkuje stabilnu karijeru s dobrim balansom između poslovnog i privatnog života.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?