Kad je počela era maslinarstva u Hercegovini, s vremenom se otkrilo da nije bilo prisutno samo u doba Rimljana nego i poslije, o čemu svjedoče ne samo nasadi u Vitini kod Ljubuškog i Maslinama kod Stoca podizani prije oko 170 godina nego i maslinici u tri sela na neumskom području. Uz već svima poznati Broćanac, stare masline rastu još u Prapratnici i Praovicama. S Martinom Marićem iz Broćanca, koji u mirovini uživa baveći se maslinarstvom, obišli smo njegov stari nasad u selu Praovice. Martin nam se požalio kako su orijaška maslinova stabla izgorjela u požarima:
Stabla od 100 godina
"Ovaj maslinik je moje vlasništvo, tri puta je gorio, 2007., 2017. i 2022. godine. Ja ne znam, nisu ga mogli spasiti, izgorjelo je cijelo ovo brdo, probali su vatrogasci, ali nisu uspjeli. Pokušavao sam ih obnoviti, obnovio sam ih prvi put kad su 2007. izgorjele, gotovo došle na rod, a onda su 2017. ponovno izgorjele. Ponovno sam maslinik počeo obnavljati 2018., čak sam posadio po sredini neke mlade, međutim, i one su izgorjele 2022. godine. Više ne znam što bih. Da je meni 20 godina, znao bih što bih radio, sad više nemam pojma... pustiti, raditi, ne znam što je pametnije", zamišljen je Martin, koji na upit kolika su bila izgorjela debla, nastavlja:
"Golema su to bila stabla, debela, bile su stare više od sto godina. Ma što sto, više! Tko zna koliko. Debla su gorjela, tinjala danima, vatra je ostala unutra, dimilo je sigurno još pet, šest dana. Panjevi su gorjeli dugo, dugo, grane su brzo planule", govori Martin te na opasku da su uz mladi maslinik od osamdeset stabala nešto starije masline solidno rodile, kaže:
"Jesu, njima je desetak godina, nemaju neke velike mase, ali rodile su prilično, ove ovdje nisu, jer su pretrpjele šok od požara, nemaju nekog roda. Što će biti ubuduće, ne znam. Uglavnom, moram ove dolje što im je izgorjela kora, vjerojatno ću ih morati dizati, a ostavljati pomladak" ne predaje se Martin te nastavlja: "Netko će ih brati ako neću ja." Maslina se dobro obnavlja, što je god više režeš u proljeće, ona se brže obnavlja. "Martin trenutačno ima točno 101 stablo, a na ovom području maslinika je sve više.
"Imaju ljudi, neki i po 400 stabala i više. Uglavnom, žive u Neumu, dođu ovdje, svaki dan je tu netko, ili vikendom, urade ono što treba, i krumpir i luk, a najviše oko maslina. Prije dvadesetak godina nisu se radile toliko masline, nisu se uopće obrađivale, rasle su pa što bude. Sad, u posljednje vrijeme, kad se nešto malo došlo do svijesti, mladi ljudi sade, obrađuju, muče se", objašnjava nam.
Uljara u Kiševu
Martin masline njeguje na tradicionalni način, a najvažnija je, ističe, rezidba.
"Da, nema što. Najvažnija je njima rezidba u ožujku, najvažnija od svih mjera i gnojenje, naravno. Najbolje je stajski gnoj, ali njega nema, malo stoke. Stajski gnoj je prava stvar", potvrđuje nam.
Martin ističe da je izgradnja uljare u Kiševu velika olakšica za neumske maslinare.
"To je prava stvar, prije smo se mučili, gonili u Hrvatsku, pa u Čapljinu. Sad, kad je tu u nas, nadohvat ruke, puno je lakše", zaključuje naš domaćin. Na kraju ističemo da je Općina Neum najavila da će i ove godine cijeđenje ulja biti besplatno, što je još jedan poticaj maslinarstvu na ovom području.