izvješće

Zastupnički dom Parlamenta FBiH u 2019. radio na zadovoljavajućoj razini

23.12.2019.
u 15:00

Predsjedatelj i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBIH Mirsad Zaimović i Mladen Bošković danas su izvijestili da je ovogodišnje djelovanje doma bilo na zadovoljavajućoj razini budući da je održano 17 sjednica, na kojima je usvojeno 57 zakona u vidu nacrta i prijedloga.

 - To smo ostvarili bez obzira na to što smo funkcionirali u uvjetima kada je parlamentarna većina mijenjana i kada nije imenovana Vlada Federacije BiH nakon općih izbora 2018. godine – rekao je Zaimović.

Ukazao je na činjenicu da pri imenovanju rukovodstva doma, 16. srpnja ove godine, nije bilo niti jednog raspoloženog kandidata iz reda srpskog naroda da prihvati poziciju dopredsjedatelja.

- U ovom trenutku su stigla dva kandidata, Mile Atlagić i SDP je kandidirao Miru Grgić na tu poziciju. To su pozicije koje se tiču međustranačkih dogovora i to će biti popunjeno shodno međustranačkim dogovorima koji se ovih dana obavljaju. Očekujemo da će to biti riješeno paralelno s dogovorima u vezi formiranja Vlade FBiH  – dodao je Zaimović.

Bošković je precizirao da bi se taj proces trebao okončati do proljeća te da je Zastupnički dom spreman da ispoštuje ono što se dogovore predsjednici stranaka.

- U tijeku su razgovori i dogovori i ovisno od toga, koliko znam, u tome ima pomaka i za očekivati je da se to desi do proljeća kako je rekao i predsjednik Federacije Bih Marinko Čavara – kaže Bošković.

Značajnim smatraju da je na posljednjoj sjednici usvojen proračun Federacije za iduću  godinu, kao i to da je konačno riješen prostor Parlamenta Federacije BiH.

 - Ovo bi sada u idućem razdoblju  trebala biti zgrada kojom će se služiti Parlament. Gradsko vijeće odnosno Gradska uprava dobila je od Vlade FBiH zgradu iznad Vječne vatre i mi smo već isplanirali, odnosno uvršteno je u proračun dva milijuna KM kako bi zgradu prilagodili potrebama zaposlenika – kazao je Zaimović.

U idućoj godini zakazao je redovnu i dvije tematske sjednice na kojima će se razmatrati problematika u oblasti zdravstva i energetici.

- Također, dogovorili smo se da početkom siječnja idemo u izmjene Poslovnika o radu Parlamenta. Mislim da su sazreli uvjeti da mnogo toga promijenimo u Poslovniku u cilju da podignemo razinu ozbiljnosti zastupnika, kad je u pitanju prisustvo radnim tijelima kao i prisustvo ministara na sjednicama Parlamenta FBiH – dodao je Zaimović.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?