UGROŽENA SIGURNOST

Zbog problema i zastoja na mostu Orašje - Županja preko Save moguća i gradnja novog

Skupština u Domaljevcu
GRAD ORAŠJE
11.10.2024.
u 08:40

Na Skupštini Posavske županije u Domaljevcu upozoreno je na problem velikog broja teških teretnih vozila koja se zaustavljaju na tom mostu te ugrožavaju njegovu i sigurnost prometovanja

Posljednja sjednica Skupštine Posavske županije u Domaljevcu počela je minutom šutnje za stradale u poplavama. Tijekom prvog aktualnog sata zastupnička pitanja bila su u znaku inicijativa i pitanja koja su postavili zastupnici Emir Beširević, Drago Zečević i Mehmed Memišević. Upozorili su na problem velikog broja teških teretnih vozila koja se zaustavljaju na mostu preko rijeke Save (Orašje - Županja) te ugrožavaju sigurnost mosta i prometovanja (zastoji su zabilježeni posebno u ljetnim mjesecima), na višegodišnji problem devastacije riječnog korita Bosne te potrebu nastavljanja pomoći poplavljenom području.

- Vlada Posavske županije već dulje vrijeme poduzima aktivnosti oko načina rješavanja problema prometovanja na mostu preko Save kod Orašja, što uključuje i moguću gradnju novog mosta, što je međudržavna i nadležnost viših bh. razina vlasti, što je istina, dosta spor proces - izjavio je predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić te dodao kako ni sam nije zadovoljan takvim stanjem. Agenciju za vodno područje rijeke Save ponovno će izvijestiti oko devastacije riječnog korita Bosne.

U nastavku skupštinskog zasjedanja zastupnici su usvojili prijedlog zakona o mirnom okupljanju i prijedlog zakona o javnim priredbama koje je prethodno obrazložio ministar unutarnjih poslova PŽ-a Đuro Delić i naglasio kako su oba usklađena s načelima EU-a te idu u smjeru povećanih prava i demokratičnosti. Usvojene su i dvije odluke iz oblasti Zavoda zdravstvenog osiguranja. Dana je suglasnost na Statut ZZO-a Posavske županije, kao i suglasnost na izmjene i dopune financijskog plana ZZO-a PŽ-a. Rebalansom je financijski plan povećan i sada iznosi 23 milijuna KM. Ravnatelj Zavoda Josip Vidović istaknuo je zahvalnost Republici Hrvatskoj, u koju se upućuju pacijenti iz Posavske županije i koja u najvećem dijelu pokriva te troškove. Usvojena je i odluka o imenovanju Anamarije Čolić, diplomirane pravnice iz Odžaka, za županijsku pravobraniteljicu.

- Zakonom o mirnom okupljanju približavamo se europskim standardima, što je i naša obveza. Zakonom se omogućuje mirno okupljanje u puno demokratičnijem načinu u skladu s EU propisima. Dana su i određena ograničenja kako se prosvjedima ne bi ugrožavao normalan život tamo gdje se ne dopušta ni u europskim državama. Dosta je liberalan i usvojeni Zakon o javnim priredbama, samo što je on komercijalnog karaktera. Smatram da smo donesenim zakonima mnogo više doprinijeli demokratizaciji procesa u BiH, a time i u Posavskoj županiji - kazao je nakon zasjedanja predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije