upozorenje stručnjaka

Zbog salmonele ljeti izbjegavati brzu hranu i majonezu

salmonela
01.09.2019.
u 15:53

Profesorica Zarema Obradović, epidemiolog specijalist na Fakultetu za zdravstvene studije Univerziteta u Sarajevu govorila je za BHRT o uzrocima i posljedicama trovanja hranom. 

- Ovo je ljetno razdoblje  i to je sezonsko oboljenje, kao što zimi bude gripa, kazala je dr. Obradović.

Visoke temperature pogoduju razvoju mikro organizama u hrani, radnim površinama i ostalim mjestima.

Problem je brza hrana koja nije dovoljno termički obrađena, za razliku od hrane koja se duže kuha i peče.

U majonezi i pilećem mesu sporna je salmonela. U malim količinama ta bakterija ne predstavlja problem, međutim ako majoneza čiji je osnovni sastojak jaje, boravi duže na sobnoj temperaturi broj salmonele se povećava i može prouzročiti probleme, pojasnila je. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?