Parovi se sve rjeđe odlučuju na brak

ZDŽ i TŽ prednjače po broju sklopljenih brakova, ali i rastava

brak, vjenčanje
Unsplash
27.05.2024.
u 19:53

Promatramo li podatke za sva tri mjeseca, vidimo kako je najviše sklopljenih brakova bilo u Zeničko-dobojskoj županiji - 353 , a samo jedan brak manje u tri mjeseca sklopljen je u Tuzlanskoj županiji

Iako nema preciznih službenih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli živjeti i raditi u druge države, neka istraživanja pokazuju kako je BiH tijekom proteklih desetak godina ostala bez nekoliko stotina tisuća ljudi, piše Večernji list BiH.

Nastavi li se trend iseljavanja, u ovoj će zemlji za manje od 50 godina živjeti tek nešto više od milijun i pol ljudi, objavio je ranije Ured Populacijskog fonda UN-a (UNPF) u Sarajevu. Još više razloga za zabrinutost izaziva procjena da će smanjenje ukupnog broja stanovnika pratiti dramatičan nastavak starenja stanovništva. Tako se očekuje da će 2070. godine srednja dob stanovništva porasti sa sadašnje 42 godine na otprilike 54.

Manje rođenih

No, i unatoč svim upozorenjima, stanovnika je iz mjeseca u mjesec sve manje. Broj rođenih u svim županijama manji je od broja umrlih. Pokazuje to i posljednji podatak Federalnog zavoda za statistiku u kojem od travnja prošle godine do ožujka ove godine ni u jednom mjesecu nije bio veći broj rođenih u odnosu na broj umrlih. Ako promatramo posljednji podatak iz ožujka ove godine, vidimo kako je samo u tom mjesecu 388 više umrlih nego rođenih. U tom mjesecu na području Federacije rođeno je 1166 dječaka i djevojčica, a umrle su 1554 osobe.

Kako pokazuju podaci, u ožujku je jedini prirodni prirast u plusu imala Sarajevska županija, u kojoj je ujedno zabilježen i najveći broj rođenih.

U promatranom mjesecu u Sarajevskoj županiji rođeno je 306 dječaka i djevojčica, a preminulo je 296 osoba. Po broju rođenih Sarajevsku slijedi Tuzlanska županija, u kojoj je rođeno 257 mališana, a preminulo je 280 osoba.

Unsko-sanska županija postala je bogatija za 93 djece, dok je u istom mjesecu izgubila 194 stanovnika. U Posavskoj županiji rođeno je 11 djece, a preminula je 31 osoba.

U Zeničko-dobojskoj zabilježeno je 186 rođenih te 268 umrlih, u Bosansko-podrinjskoj 17 rođenih i 27 umrlih.

U Srednjobosanskoj županiji statistika bilježi 64 više umrlih nego rođenih. Naime, u toj županiji rođeno je 107 djece, a preminula je 171 osoba.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 46 više umrlih nego rođenih (123 rođenih, 169 umrlih). Minus kada je riječ o prirodnom prirastu zabilježila je i Zapadnohercegovačka županija (43 rođenih, 62 umrlih). Hercegbosanska županija izgubila je 56 stanovnika - toliko ih je preminulo u ožujku dok je, prema podacima, rođeno 23 djece.

Uz sve veći broj umrlih, a sve manji broj rođenih, kao jedan od problema o kojem se sve češće govori je kasno stupanje u bračnu zajednicu. Dok su nekada generacije u 20-ima stupale u brak, žene odgajale djecu i brinule se o obitelji, situacija je danas potpuno drugačija.

Bračna zajednica

Parovi se sve rjeđe odlučuju na brak, a oni koji se odluče, stupaju u bračno partnerstvo kasnije, a i činjenica je da veliki broj brakova završava rastavom. Prema posljednjim objavljenim podacima, u ožujku ove godine u Federaciji BiH na "ludi kamen" stalo je 487 parova. U istom razdoblju rastavljeno je 80 parova.

Najviše brakova sklopljeno je u Sarajevskoj županiji, 115, dok se najmnogoljudnija županija u FBiH –Tuzlanska našla tek na trećem mjestu sa 103 braka iza Zeničko-dobojske, gdje je bilo 110 vjenčanja. Na začelju ove ljestvice našle su se Zapadnohercegovačka i Posavska županija sa sedam odnosno pet sklopljenih brakova. U Bosansko-podrinjskoj županiji bilo ih je 10, u Hercegbosanskoj 11, Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj po 37. Istodobno, samo u jednoj od deset županija nisu zabilježene rastave, a radi se o HNŽ-u, pokazuju prvi podaci Federalnog zavoda za statistiku za ožujak ove godine. Posebno je zanimljiva statistika za Unsko-sansku županiju, gdje je najmanja razlika u broju sklopljenih i rastavljenih brakova.

Naime, u ovom dijelu BiH u ožujku 2024. u bračnu zajednicu stupila su 52 para, a čak 23 su okončala brak. Promatramo li podatke za sva tri mjeseca, vidimo kako je najviše sklopljenih brakova bilo u Zeničko-dobojskoj županiji - 353 (108 u siječnju, 135 u veljači i 110 sklopljenih brakova u ožujku). Samo jedan brak manje u tri mjeseca sklopljen je u Tuzlanskoj županiji - 352 (124 u siječnju, 125 veljači i 103 u ožujku). Provjerili smo i u kojoj je županiji zabilježeno najviše rastava. Na prvom mjestu po broju rastava našla se Tuzlanska županija, u kojoj su u tri mjeseca zabilježene 73 rastave (29 u siječnju, 25 u veljači te 19 u ožujku), dok je u ZDŽ-u u tri mjeseca zabilježeno 70 rastava.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?