Žene u srednjim godinama koje tjedno pojedu tri režnja slanine imaju veći rizik za razvijanje raka dojke, pokazalo je novo istraživanje.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu tvrde kako žene koje su ušle u menopauzu dnevno pojedu samo devet grama prerađenog mesa, što su prosječno tri tanka režnja slanine ili dvije kobasice tjedno, imaju veće šanse za obolijevanje od ove opasne bolesti. Istraživanje je obuhvatilo 260.000 žena u srednjim godinama iz Velike Britanije, a otkriveno je kako žene koje jedu manje od 9 grama prerađenog mesa dnevno, imaju 15 posto manje šanse za razvoj raka dojke.
Stručnjaci vjeruju kako je problem u nitratima i soli koji 'pomažu' rastu tumora, no ovo istraživanje ne odnosi se i na mlađe žene, već samo one srednje dobi. Prije dvije godine Svjetska zdravstvena organizacija objavila je pak kako konzumiranje 50 grama prerađenog mesa dnevno povećava rizik za obolijevanje od raka za 18 posto, a to je istraživanje tada šokiralo mnoge. No, ta informacija ipak nije promijenilo preporuke da se dnevno smije pojesti do 70 grama prerađenog ili crvenog mesa.