39 zemalja sudjelovalo u akciji

Europol objavio detalje stravičnih primjera trgovine ljudima, dio velike akcije bila je i BiH

akcija europol - trgovina ljudima
Europol
24.06.2024.
u 21:44

Ove godine, jedan od ciljeva Europola je bio da se identificiraju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u EU, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže koje se bave trgovinom ljudima

Dio velike međunarodne operacije kodnog naziva "Global Chain" bila je i Bosna i Hercegovina, odnosno službenici policijskih organa, koji su Europolu pomogli realizaciju ove akcije.
Između trećeg i devetog lipnja, 39 zemalja širom svijeta sudjelovalo je u EMPACT danima zajedničke akcije protiv trgovine ljudima. Predvođena Austrijom i zajedno sa Rumunijom, Europolom, Frontexom i INTERPOL-om, operacija kodnog naziva "Global chain" rezultirala je uhićenjem 219 osoba i identifikacijom preko 1.374 žrtve, uključujući 153 djece.

S ciljem razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, akcijski tjedan je bio fokusiran na slučajeve seksualne eksploatacije, prisilnog kriminala i prisilnog prosjačenja.

Ove godine, jedan od ciljeva Europola je bio da se identificiraju i razbiju najopasnije kriminalne mreže aktivne u EU, kao što su mafijaške, etničke i porodične organizacije i druge strukturirane mreže koje se bave trgovinom ljudima. U okviru kriminalnih fenomena seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala, organi za provođenje zakona stavljaju poseban naglasak na ciljanje slučajeva koji uključuju djecu kao žrtve, prenosi Klix.ba

Slično akcijama koje su vođene prethodnih godina, ova obimna i zajednički provedena akcija imala je za cilj potaknuti vlasti da u okviru svojih zemalja i zajednički u tijekom tjedna provode ciljane aktivnosti, ali i da skrene pažnju na ovaj gnusni zločin. Rezultati ovih zajedničkih dana akcije stigli su ne samo do nadležnih, već i do mnogih drugih eksternih aktera koji bi mogli imati ulogu u smanjenju broja žrtava trgovine ljudima, priopćeno je iz Europola.

Ukupni rezultati dana zajedničke akcije EMPACT:

Identificirirane 362 osumnjičene osobe;
uhićeno 219 počinitelja;
1.374 (1.221 odrasla osoba, 153 djece) žrtve identificirane i pružene pomoći;
2.074 zaplijenjena imovina kao što su gotovina ili uređaji;
Otkrivena 363 lažna dokumenta;
pokrenuto preko 276 novih istraga.

Pored borbe protiv trgovine djecom i najopasnijih kriminalnih mreža, ovaj međunarodni napor za provođenje zakona vidio je nekoliko ciljanih žarišnih točki protiv trgovine ljudima širom svijeta. To je uključivalo akcije u Latinskoj Americi, Aziji, Africi, kao i zemljama Istočnog partnerstva i Ukrajini.

Tijekom inspekcija provedenih širom svijeta, službenici bi sustavno tražili znakove trgovine ljudima, kao i krivotvorene dokumente, a zatim bi odmah uhitili počinitelje i zaštitili žrtve. Inspekcije su rezultirale i pokretanjem nekoliko novih istraga. U cilju unakrsne provjere podataka i omogućavanja razmjene informacija između učesnika, uspostavljen je koordinacioni centar u sjedištu Frontexa u Varšavi, Poljska. Zajedno sa stručnjacima iz svake zemlje, osoblje Frontexa, Europola i INTERPOL-a pomoglo je u koordinaciji tjedna velikih akcija, koju je podržao projekt EU4FAST.

Uspješne operacije izvedene širom svijeta

Sljedeći primjeri pružaju uvid u raznoliku prirodu nacionalnih operacija protiv trgovine ljudima koje su uspješno provedene i Europol donosi detalje o njima.

U posebno jezivom slučaju, policajci Policijske uprave Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság) uhitili su mađarski bračni par jer je natjerao šestero svoje djece na seks, kao i da prosjačenje na ulici.

Maloljetna djeca su fizički, psihički i seksualno zlostavljana od vlastitih roditelja, a njihov otac ih je napadao motkama, kaiševima i golim rukama. Službenici su zatekli djecu zanemarenu, neuhranjenu i sveukupno lošeg zdravstvenog stanja. Vezavši ih u jednoj prostoriji u domaćinstvu, roditelji su ponudili svoju djecu drugim osobama u susjedstvu da imaju seks uz naplatu. U potvrđivanju seksualnog zlostavljanja i svjedočenju traumatizirane djece uključeni su sudski, medicinski i psihološki stručnjaci, koji su od tada zaštićeni i smješteni u hraniteljstvo.

Službenici mađarskog Nacionalnog istražnog biroa za trgovinu ljudima (Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztály) raspoređeni su u Austriju radi zajedničkih policijskih provjera s pripadnicima Austrijske kriminalističke obavještajne službe i Pokrajinskih odjela kriminalističke policije (Bundeskriminder Wiestereekriminer Wilhelmäster).

Timovi su izvršili ciljane provjere u ustanovama na "crvenom svjetlu", fokusirajući se na mađarske seksualne radnice. Europol je omogućio i financijski podržao ovu razmjenu osoblja.

Službenici Brigade Galati za borbu protiv organiziranog kriminala rumunske policije (Poliţiei Române - Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati) uhitili su jednog osumnjičenog za regrutaciju maloljetnih žrtava iz nepovoljnih sredina, prisiljavajući ih na prosjačenje i seksualnu eksploataciju.

Prikupljeni prihod je zadržao trgovac, koji je fizičkim nasiljem kontrolirao svoje žrtve. U raciji provedenoj tijekom tjedna akcije, policajci su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretresanih lokacija, policijski službenici su pronašli i zaplijenili razne narkotike.

U nastojanju da podigne svijest o ovom području zločina, Irska nacionalna policija (An Garda Síochána) razgovarala je s tisućama putnika dok su iskrcavali svoje vlakove u Dablinu. Pripadnici Garde su aktivno tražili pokazatelje trgovine ljudima i informirali javnost o području zločina. Iako nije identificirana nijedna žrtva, inicijativa je izazvala veliki angažman javnosti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?