25.09.2024. u 12:56

Danas gotovo sve ustanove, organizacije i poznate osobe imaju glasnogovornike. Glasnogovornik službeno zastupa nekoga. Kad se piše o tom zanimanju, onda se kaže kako je nastalo s novim medijima.

U Bibliji imamo opisano to zanimanje koje datira već gotovo četiri tisuće godina. Bog je odredio Arona da bude glasnogovornik Mojsiju. Bog je odlučio poslati Mojsija da pregovora s faraonom o puštanju Izraelaca u pustinju kako bi mogli prinijeti žrtvu Bogu. Mojsije se plaši poći faraonu. Strah ga je obuzeo. Ne vjeruje da će ga faraon poslušati. Bog ga hrabri i daje mu neke vještine kako bi ga ohrabrio. Međutim, Mojsije se i dalje plaši.

Počeo se ispričavati. Reče: "Oprosti, Gospodine. Ja nikada nisam bio čovjek rječit; ni prije ni sada kad govorim svome sluzi. Ja sam u govoru spor, a na jeziku težak" (Izl 4,10). Ali Bog ne odustaje. Pita Mojsija: "Tko je dao čovjeku usta? Tko ga učini nijemim ili gluhim; tko li mu vid daje ili ga osljepljuje? Zar to nisam ja, Gospodin! Idi, dakle! Ja ću biti s tobom kad budeš govorio i kazivat ću ti što ćeš govoriti" (Izl 4,11-12). Mojsija ne popušta strah. Moli Boga da pošalje nekoga drugoga: "Oprosti, Gospodine, ne bi li poslao koga drugoga" (Izl 4,13). Kaže Sveto pismo kako se Bog naljutio na Mojsija. Sam Bog pronalazi rješenje. Bira Mojsiju glasnogovornika. Nastavi govoriti Mojsiju: "Zar Aron, Levijac, nije tvoj brat? Znam da je on vrlo rječit. Evo, baš ti izlazi u susret. Kad te vidi, obradovat će se u srcu. Ti govori njemu i u njegova usta stavljaj riječi. Ja ću biti s tobom i s njim dok budete govorili: kazivat ću obojici što ćete raditi. Neka on mjesto tebe govori narodu. Tako, on će tebi biti mjesto usta, a ti ćeš njemu biti mjesto Boga" (Izl 4, 14-16).

Je li Aron prvi glasnogovornik? U ovom biblijskom tekstu definirane su vještine koje treba imati glasnogovornik i njegova zadaća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije