održana izborna Skupština

Za predsjednika DHK HB ponovno izabran Ivan Baković, objavljeni životopisi 160 članova

društvo hrvatskih knjižnevnika
23.06.2024.
u 12:08

-  Na internetskoj stranici društva su podaci o živim i umrlim članovima Društva. Ti podaci sadrže fotografiju, životopis, bibliografiju, izbor iz stvaralaštva i ulomke iz recenzija i kritičkih osvrta.

Održana je izborna Skupština Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Za predsjednika DHK-a HB-a ponovno je izabran Ivan Baković, za dopredsjednice Finka Filipović i Ružica Soldo. U Upravni odbor izabrani su Hrvoje Barbir, Anto Marinčić, Ivan Sivrić i Mijo Tokić, u Nadzorni odbor Mate Grbavac, Željko Kocaj i Srećko Marijanović, za članove Časnoga suda Marijan Mandić, Mato Nedić i Pero Pavlović, u Odbor za Statut i opće akte Mirko Ćurić, Marko Matić i Anto Zirdum, a u Odbor za književne veze Antun Lučić, Miro Petrović i Mladen Vuković.

Prije izbora članova upravnih tijela predsjednik DHK-a HB-a Ivan Baković pročitao je izvješće o radu Društva u protekloj godini. U izvješću su navedene aktivnosti Društva kroz već tradicionalne književne manifestacije, prigodne tribine i predstavljanja knjiga, kao i nakladu Društva, o čemu je javnost redovito obavještavana posredstvom medija i vlastite internetske stranice. Posebno je naglašena suradnja sa srodnim udrugama – s upravom DHK-a u Zagrebu, Maticom hrvatskom Mostar i časopisom „Cvitak“.

Od prošle Skupštine u DHK-a HB-a primljeni su Nevenka Rezo (Posušje), Ivo Mijatović (Rešetari), fra Marijan Karaula (Livno), Igor Divković (Zagreb), Snježana Lovrić (Mostar) i Viktorija Bukovac (Mostar). Skupštini su nazočili gosti prof. dr. sc. Ivo Čolak, predsjednik Glavnog vijeća HZ-a HB-a, prof. Ivan Vrljić, tajnik Glavne podružnice Mostar HKD Napredak, i prof. Andrija Stojić, predsjednik ogranka MH-a Čitluk. Prije Skupštine u kapelici crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru član DHK HB fra Miljenko Stojić slavio je misu zadušnicu za sve preminule članove DHK-a HB-a.

Ova književna udruga ima 160 članova. Ivan Baković u svom izvješću ističe:

-   Nastojali smo stalno biti na raspolaganju članovima društva i javnosti. Održali smo uspješno tzv. hladni pogon i, prema našoj ocjeni, u nekim segmentima napredovalo se u radu. Od prošle izborne skupštine tijela Društva su se, prihvaćajući odgovornost, suočavala i dalje s nepovoljnim društvenim okolnostima, tako da osnovni problemi Društva nisu konačno riješeni.

Naglasio je da o radu DHK-a HB-a govore časopisi „Osvit“ , brojna književna izdanja, književne nagrade A. B. Šimić i Petar Miloš… Posebno je istaknuo:

-  Na internetskoj stranici društva su podaci o živim i umrlim članovima Društva. Ti podaci sadrže fotografiju, životopis, bibliografiju, izbor iz stvaralaštva i ulomke iz recenzija i kritičkih osvrta. Tijekom sljedećeg razdoblja ćemo biografije na internetskoj stranici ažurirati podacima koje smo o članovima prikupili i objavili u „Leksikonu članova DHK-a HB-a.

Baković je istaknuo manifestacije u organizaciji Društva i one u kojima su dali svoj doprinos, kao što si Humski dani poezije, Ikavski skup, Svečana akademija u povodu 30. obljetnice Društva i Sveknjiževna večer, Književna srijeda te Šimićevi susreti , Adventska književna večer, Susreti pod hrastom, Ljubuški pjesnički maraton, Susret pjesnika u Posavini, književna večer Kraljevstvo riječi, tribine, promocije… Prije nekoliko dana objavljen je dvobroj 117/118 časopisa „Osvit“. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije