'REPREZENTACIJA JE POSTALA ZAMJENA ZA DRŽAVU'

Slavni Hrvat Talijanima govorio o Modriću i odnosu Hrvata i Srba: 'Luka ima mračnu stranu, a susjedi su veliki problem'

luka modrić
Fabian Bimmer/REUTERS
24.06.2024.
u 19:16

Modrića se Pavičić sjetio i kada je govorio o najvećim hrvatskim nogometašima svih vremena. "Tko su najveći? Sada Perišić, uvijek podcijenjen. U prošlosti Boban, a rekao bih i Robert Prosinečki. Najbolji od svih? Nogometno, Modrić", zaključio je za list Corriere della Sera.

Jurica Pavičić, jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih hrvatskih književnika i novinara, dao je, uoči susreta Hrvatske i Italije u posljednjem kolu skupine B Europskog prvenstva, veliki intervju uglednom talijanskom listu Corriere della Sera. Pavičić je, među ostalim, govorio o važnosti nogometne reprezentacije za Hrvatsku, naglašavajući da je to jedan od rijetkih uspjeha zemlje u tranziciji.

"U 30 godina neovisnosti nije bilo puno uspjeha u gospodarstvu, a što se tiče demokracije, u institucijama. Hrvatska je izgubila četvrtinu stanovništva, tužna priča. Ali nogomet, ne: to je fascinantna priča o uspjehu. U zemlji od četiri milijuna ljudi, bila je treća na Svjetskom prvenstvu 1998., pa opet druga 2018. u Rusiji i treća 2022. u Kataru. I stoga je reprezentacija na neki način postala zamjena za naciju i državu", poručio je.

Pavičić je istaknuo da, unatoč podjelama u društvu, nogomet u Hrvatskoj ima moć ujediniti ljude. "Da, u zemlji koja ima vrlo različite ideje o prošlosti, o Crkvi, o sekularnosti, o politici, jedna od rijetkih stvari koje spajaju je nogometna utakmica. Jedini smo na svijetu, vjerujem, gdje će – ako reprezentacija bude igrala – utakmica zauzeti drugu i treću stranicu političkih novina", smatra književnik.

Spomenuo je i odnose Hrvatske s drugim balkanskim zemljama. "Nema pravog antagonizma sa Slovencima. Bosna i Hercegovina je preslaba. Jedini veliki problem su Srbi, to su dva nacionalizma koja se sučeljavaju. Sažeo bih to ovako: većina Hrvata navija za reprezentacije bivše Jugoslavije ako igraju protiv trećih zemalja. Ali ne i Srbija", govori.

Nije izbjegao ni tamniju stranu nogometa, spomenuvši korupciju koja je, prema njemu, zahvatila ovaj sport u Hrvatskoj. Dotaknuo se te teme kada su ga Talijani pitali za hrvatskog kapetana Luku Modrića. "Kapetan, uistinu srce ove momčadi. Ali on ima mračnu stranu koje se neki obožavatelji sjećaju i koja im se ne sviđa. Na početku karijere bio je u momčadi Zdravka Mamića. Mafijaš, koji je kontrolirao zagrebački Dinamo, Savez i bio menadžer nekoliko igrača. On je čovjek koji je izgradio njegovu karijeru. Nakon 10 godina istrage pravosuđe je osudilo Mamića, koji je u međuvremenu pobjegao u Bosnu. Pa kad je Modrić pozvan da svjedoči na suđenju, lagao je i nekoliko puta ponovio: 'Ne sjećam se'. Na internetu postoje memeovi o njegovom 'ne sjećam se'. I što se mene tiče, i za mnoge u Dalmaciji, ostala je ova sjena", prepričava poznati književnik uoči utakmice Vatrenih i Azzurra.

Modrića se Pavičić sjetio i kada je govorio o najvećim hrvatskim nogometašima svih vremena. "Tko su najveći? Sada Perišić, uvijek podcijenjen. U prošlosti Boban, a rekao bih i Robert Prosinečki, zapaženi lik srpske Crvene zvezde. Nije imao veliku međunarodnu karijeru jer je pušio dvije kutije Marlbora dnevno. Najbolji od svih? Nogometno, Modrić", zaključio je za list Corriere della Sera.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije