TKO PRIJETI VATRENIMA?

Talijani imaju velikih problema, a za Hrvatsku bi mogli spremiti iznenađenje

Carmen Jaspersen/REUTERS
23.06.2024.
u 10:32

"Scamacca je vrhunski igrač, od njega nam prijeti velika opasnost. Imao je odličnu sezonu, posebno zadnjih mjeseci gdje je zabijao u kontinuitetu," kazao je njegov klupski suigrač i hrvatski reprezentativac Mario Pašalić.

Nakon što su kroz povijest neki od najboljih svjetskih napadača nosili dres "Azzurra", talijanska reprezentacija posljednjih godina ima velikih problema s napadačima. Giuseppe Meazza, Silvio Piola, Paolo Rossi, Alessandro Del Piero, Gigi Riva, Francesco Totti, Gianluca Vialli, Christian Vieri....samo su neki od slavnih talijanskih napadača.

Danas aktualne europske prvake predvodi napadač Atalante Gianluca Scamacca (25) koji je prošle sezone bio na diobi 11. mjesta ljestvice strijelaca Serie A sa 12 golova.

Scamacca je prošle sezone zabio ukupno 19 golova u svim natjecanjima, pri čemu 12. u talijanskom prvenstvu. Najviše od svih talijanskih igrača. Spomenimo kako su na vrhu bili Interov napadač Argentinac Lautaro Martinez sa 24 gola, ispred Srbina Dušana Vlahovića (Juventus) sa 16, te Francuza Olivera Girouda iz Milana i Nigerijca Victora Osimhena iz Napolija sa 15 golova.

 

"Scamacca je vrhunski igrač, od njega nam prijeti velika opasnost. Imao je odličnu sezonu, posebno zadnjih mjeseci gdje je zabijao u kontinuitetu," kazao je njegov klupski suigrač i hrvatski reprezentativac Mario Pašalić.

Scamacca je kao klinac trenirao za Lazio Romu gdje su za "snimili" skauti nizozemskog PSV Eindhovena. U Nizozemsku je preselio sa 16 godina, a godinu dana kasnije je debitirao za Jong PSV u drugom razredu nizozemskog nogometa.

Međutim, već nakon jedne drugoligaške sezone vratio se u domovinu potpisavši za Sassuolo. Uslijedile su posudbe u Cremoneseu, PEC Zwolleu, Ascoliju i Genoi, a 2022. je preselio u West Ham. Međutim, na "otoku" se zadržao samo jednu sezonu vrativši se u Atalantu za koju igra od kolovoza 2023.

Prošao je sve mlađe uzraste talijanske reprezentacije, a za seniorski sastav je debitirao u rujnu 2021. u pobjedi 5-0 protiv Litve. Do sada je za "Azzurre" upisao 18 nastupa i zabio samo jedan gol, u listopadu prošle godine u 1-3 porazu od Engleske u kvalifikacijama za ovaj EURO.

Talijanski izbornik Luciano Spalletti u svom rosteru za EURO ima još pet napadača. U konkurenciji za sastav su i Giacomo Raspadori (Napoli), Federico Chiesa (Juventus), Mateo Retegui (Genoa), Mattia Zaccagni (Lazio), te Stephan El Shaarawy (Roma).

Dio talijanski medija navodi kako bi Spalletti protiv Hrvatske mogao od prve minute umjesto Scamacce pružiti priliku Reteguiju, koji je ove sezone u dresu Genoe zabio devet golova, pri čemu sedam u prvenstvu.

Retegui je Argentinac rođen u San Fernandu, igrao je za Boca Juniorse, Estudiantes, Talleres i Tigre, a u srpnju prošle godine je stigao u Genou.

Igrao je za mlade argentinske reprezentacije, međutim u ožujku prošle godine je dobio poziv u talijansku vrstu. Kako su njegovi roditelji porijeklom Talijani, nije bilo problema s dobivanjem putovnice.

"Osjećam se Talijanom. Iako sam cijeli život živio u Argentini, kada dođem ovdje osjećam se kao kod kuće. Uvijek sam znao himnu Italije, kunem se. Dobro je pjevam," kazao je sa smiješkom.

"Kada me nazvao Roberto Mancini nisam previše razmišljao. rekao sam da ulazim u prvi avion," dodao je Mateo u intervjuu za La Gazzetta dello Sport.

Do sada je u dresu "Azzurra" u 10 nastupa zabio četiri gola, pri čemu dva protiv Venezuele u prijateljskom susretu u ožujku ove godine. Tada je postao prvi igrač Genoe koji je zabio dva gola za talijansku reprezentaciju u jednoj utakmici nakon Virgilija Levratta kojem je to uspjelo davne 1928. godine.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije