ukusni su

Uvrstite ih u jelovnik: Ovo su 3 najbolje namirnice za rješavanje sala s trbuha

stomak, salo, mršavljenje
Shutterstock
26.04.2024.
u 20:47

Kažu da se trbušnjaci ne izrađuju u teretani – nego u kuhinji. Ispostavilo se da se ta poslovica manje odnosi na ono što radite u kuhinji, a više na ono što ne radite. Možete si pripremiti brokulu na pari i pečenu piletinu za sva tri obroka, ali ako ne budete umjereni tijekom vremena za užinu, mogli biste poništiti sav svoj teško zasluženi napredak, piše Best Life. 

‘Jedna stvar koja je zajednička većini ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom jest da neprestano jedu tijekom dana’, rekao je fitness trener Gerard Hall, fitness trener i influencer, ‘Puno je bolje za užinu jesti obroke, a ne grickalice’. 

Ali, budimo razumni. Grickanje je jedan od najvećih životnih užitaka; ni od koga, čak ni od onih koji žele smršavjeti i ukloniti salo s trbuha, ne treba očekivati ​​da će se u potpunosti odreći grickalica. I na tom planu ima dobrih vijesti. Prema Hallu, tri međuobroka nisu samo prihvatljiva, već aktivno podupiru sve ciljeve topljenja sala na trbuhu.

Visceralna masnoća biološki je namijenjena za zaštitu vaših organa, pa je zapravo zdravo imati nešto nje na tijelu. No, ipak morate držati razinu visceralne masti pod kontrolom. Prema klinici Mayo, visok omjer trbušne masnoće povezan je s nizom zdravstvenih stanja, uključujući, ali ne ograničavajući se na apneju za vrijeme spavanja, visoki krvni tlak i bolesti srca.

Tvrdo kuhana jaja: Vjerojatno se oslanjate na jaja kao kamen temeljac doručka s niskim udjelom masnoće, s visokim udjelom bjelančevina ili kao dodatni protein uz postojeći obrok. Ali, većina jela od jaja obiluju uljem ili maslacem, a ni jedno ni drugo nisu pouzdani saveznici u vašem cilju topljenja sala na trbuhu. Rješenje? Skuhajte ih!

‘Ako vam je teško kontrolirati svoju glad, uvijek biste trebali držati malo tvrdo kuhanih jaja u hladnjaku’, preporučuje Hall, ‘Svaki put kad ogladnite, a nije vrijeme za obrok, samo uzmite jaje ili dva i pojedite bjelanjke. Bjelanjci jedva da imaju kalorija, ali će vas zasititi’. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, tvrdo kuhana jaja mogu se držati u hladnjaku do sedam dana, pod uvjetom da se ne ostavljaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.

Svježi sir: ‘Svježi sir je izvrstan međuobrok prije spavanja jer ne sadrži ugljikohidrate i pruža protein dugog djelovanja koji se zove kazein’, kaže Hall. Što je kazein? U usporedbi s dobro poznatim prehrambenim namirnicama poput sirutke i životinjskih proteina, kazein je pomalo zapostavljen. Prema Klinici Cleveland, kazein ima nekoliko prednosti koje nisu zapažene. Uz sve standardne prednosti proteina - poput smanjene gladi i povećanja mišićnog rasta - kazein se također sastoji od svih devet esencijalnih aminokiselina i dobar je izvor kalcija za jačanje kostiju.

Prirodni maslac od kikirikija: Postoji razlog zašto maslac od kikirikija vole planinari, penjači i drugi sportaši na daljinu: ništa vas ne zasiti brže niti vas drži dulje sitima. ‘Dvije do tri žlice prirodnog maslaca od kikirikija trebale bi biti dovoljne da utaže glad’, napominje Hall. Samo ćete htjeti biti posebno oprezni kako biste osigurali da dobijete samo prirodnu vrstu maslaca od kikirikija. Provjerite popis sastojaka za nezdrave dodatke poput soli, šećera ili palminog ulja.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije