MOSTAR

Vrlo produktivni radovi na obali rijeke Bunice

27.04.2024.
u 11:50

Planirana je rekonstrukcija javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa

Radovi na revitalizaciji rekreacijskog područja Bune i Bunice u punom su jeku. Radi se rekonstrukcija pješačkih mostova, uređivanje obale i osposobljavanja česmi na otvorenom. Planirana je rekonstrukcija javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa te saniranje primarne i sekundarne portirnice. Vrijednost inicijalne faze radova procjenjuje se na 630.000 KM, piše Bljesak.info.

Revitalizacija omiljenog izletišta brojnih Mostaraca započela je početkom ove godine kroz projekt "Mostar – prostori koji pokreću". Završetak prve faze planiran je do 30. lipnja 2024. godine. Sredstva za radove osigurana su iz projekta "Mostar – prostori koji pokreću" koji financira vlada Velike Britanije i iz proračuna Grada Mostara. Veronika Jelinkova, direktorica projekta "Mostar – prostori koji pokreću", navela je kako su građani Mostara ovu lokaciju ocijenili kao najvažnijom za revitalizaciju.

- Cilj nam je vratiti nekadašnji sjaj Bune slijedeći želje zajednice. Hvala Gradu Mostaru, tehničkim partnerima i britanskom Veleposlanstvu na neprocjenjivoj podršci - rekla je tad Jelinkova. Radove vodi tvrtka Promark d. o. o, odabrana putem javnog poziva.

Područje Rekreacijskog centra Buna prostire se na 11 hektara, a prije rata bilo je posjećeno i omiljeno izletište Mostaraca, ali i stranih gostiju, posebice kampera. Još 2011. godine iniciralo se davanje RC-a Buna pod koncesiju, koja je oduvijek bila "zlatna koka", no sve je zapelo u prebacivanju loptice odgovornosti s razine Grada na razinu Županije. Županija u svojoj strategiji razvoja turizma nije tada planirala rekreacijski centar kao turistički potencijal. Iako je prostor SPC-a Bunica gradsko zemljište, postoji i nekoliko čestica, oko 10 posto ukupne površine, koje su u posjedu privatnika. Tada je planirano da zakupac Rekreacijskog centra Buna stvori minimalne uvjete za obnovu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?