Herc iskrice

Najslavnija pera beletristike nisu odoljela magičnom zovu i ljepoti - enigmatike

Najslavnija pera beletristike nisu odoljela magičnom zovu i ljepoti - enigmatike
02.08.2024.
u 15:44
Prije šest dana u Širokom Brijegu upriličen je 12. susret zagonetača iz BiH i Hrvatske. Poznati hrvatski enigmat, pobjednik kvizova i pisac Robert Pauletić Široki Brijeg nazvao je enigmatskom metropolom jer u tom gradu postoji velik broj enigmata koji sastavljaju gotovo sve vrste enigmatskih radova, od raznih križaljki i premetaljki do rebusa i drugih zagonetačkih sastava.
Pogledaj originalni članak

Kasnije je Pauletić kazao da se Široki Brijeg može nazvati čak nacionalnom zagonetačkom prijestolnicom jer širokobriješki zagonetači osvajaju najviše plasmane na natjecanjima enigmata. No, valja reći da i susjedni Mostar ima također zavidan broj enigmata, ali ni Grude puno ne zaostaju. I ostale sredine u Hercegovini imaju svoje enigmate koji objavljuju zagonetačke radove u enigmatskim izdanjima i na stranicama raznih novina.

Na širokobriješkom okupljanju bilo je riječi o osnivanju enigmatskog kluba “Ero” u Mostaru 1984. godine. Nazočan je bio i Petar Grubišić, jedan od utemeljitelja tog kluba, trenutačno urednik “Večernjakove razbibrige” (dvije stranice enigmatike u Večernjem listu svakog dana osim petka), u kojoj surađuje i autor ove kolumne. Jedan od utemeljitelja enigmatskog kluba “Ero” bio je i Mostarac Slavko Bovan koji živi i radi u Kikindi, a proglašen je vodećim enigmatom u Srbiji. Prisjetili smo se nezgodne zgodne vezane uz osnivanje toga kluba. Kad smo u Večernjem listu objavili da je u Mostaru utemeljen enigmatski klub, tada je netko iz “organa gonjenja” pridjev ENIGMATSKI pročitao kao EMIGRANTSKI! Nastala je frka koja je prestala nakon što su “organi gonjenja” shvatili da je riječ o klubu hercegovačkih sastavljača križaljki, rebusa, anagrama…

Enigmatika, odnosno zagonetaštvo, je umjetnost sastavljanja zagonetki i umijeće odgonetavanja. U Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža stoji da se enigmatika napredovanjem razvila u umjetnički izričaj. Počeci enigmatike sežu u pradavna vremena na Dalekom istoku, odakle se preko Indije, Perzije, Egipta, Grčke i Rima proširila na ostatak Europe.

Najeminentniji umovi nisu mogli odoljeti magičnom zovu i ljepoti zagonetaštva. U Hrvatskoj enciklopediji navodi se to da su se enigmatikom bavili Ciceron, Dante, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Cervantes, Shakespeare, Molière, Goethe i brojni drugi umjetnici, posebno pisci. U Hrvatskoj su se sastavljanjem enigmatskih radova bavili Marko Marulić, Ivan Gundulić, Fran Krsto Frankopan, Preradović, Matoš, Ivan Goran Kovačić, Dobriša Cesarić i drugi pisci. Nedjeljko Nedić je u Leksikon zagonetača BiH uvrstio Antuna Branka Šimića koji je objavljivao rebuse u hrvatskom tisku, Ivu Andrića, Predraga Matvejevića, Josipa Mlakića… U taj leksikon uvršteni su gotovo svi znani enigmati u BiH, među kojima i nekoliko njih koji su surađivali u Večernjem listu. Uvršten je, naravno, i Lazo Goluža (rođen u Trijebnju kod Stoca), urednik kvizova na HTV-u, zagonetač koji je stvorio više zagonetačkih noviteta. Dijelom ga je naslijedio Širokobriježanin Filip Karačić, jedan od sastavljača pitanja HTV-ova kviza “Potjera”. Premetaljke (anagrami) često se koriste u pitanjima televizijskih kvizova. Ivan Goran Kovačić, autor zagonetačke knjige “Stišići”, sastavio je u poetskom smislu možda najljepšu palindromnu rečenicu (obrtaljku - isto se čita slijeva na desno i obratno) koja glasi: OKO, BUDI MI DUBOKO!

Ocem hercegovačke enigmatike smatra se Širokobriježanin Josip Slišković koji je u zagrebačkom “Ilustrovanom listu” ratne 1915. godine objavio ovaj anagram (premetaljku): KAŽU SILE K RATU GONE! Rješenje glasi: U LAŽI SU KRATKE NOGE! Matoš je u društvu volio postaviti zagonetku:

- U jednu rupu uđeš, na dvije izađeš, kad misliš da si izašao, a ono ti si tek unutra?!

Nitko ne bi znao odgonetnuti, a onda bi im Matoš objasnio:

- Pa, HLAČE!

Enigmatika je dobila status desete umjetnosti. Nakon onih “klasičnih” šest, filmu je pripao status sedme umjetnosti, crtanom filmu status osme, stripu devete, a enigmatici desete umjetnosti. Na prodajnim mjestima novina razni enigmatski listovi gotovo dominiraju, a gotovo sve dnevne tiskovine imaju svoje enigmatske stranice ili rubrike. Najviše dominiraju križaljke i druge mrežaste zagonetke. Još u pradavna vremena sastavljale su se prve manje mrežaste zagonetke, a autor prve prave križaljke bio je američki novinar Arthur Wynne, a objavljena je 21. prosinca 1913. u tjedniku “New York World”. Nakon toga brojne novine u Americi i Europi, kasnije i u svijetu, nastojale su imati poneku križaljku, ali i rebus, premetaljku i druge enigmatske sastavke. Potom su se pojavili enigmatski časopisi. Hrvatska enigmatika smatra se jednom od kvalitetnijih u svijetu, a veliki doprinos tomu daju enigmati iz Hercegovine, ali i čitave BiH. Psiholozi preporučuju rješavanje križaljki i drugih enigmatskih sastavaka i to zovu gimnastikom glave, koja pomaže u razvijanju i čuvanju moždanih vijuga.

Kao i sve drugo, i enigmatika ima svoju duhovitu stranu. Zanimljivo je to da su neki značajni zagonetači objavili i knjige humora. Netko je Muji postavio zagonetno pitanje:

- Mujo, što mu je to i to: ide šumom, ne šuška, ide vodom, a ne brčka?

- Mora da je neka zagonetka - odgovori Mujo (umjesto odgovora: sjena).

Kasnije je Mujo došao doma i rješavao križaljku te upita Fatu:

- Dio pribora za jelo, tri slova?

- ZUB - odgovori Fata. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.