Kolumna

Prijevara rađa prijevaru!

Prijevara rađa prijevaru!
05.06.2024.
u 15:45
Pogledaj originalni članak

Jakov je prevario svoga oca Izaka za blagoslov koji je trebao pripasti njegovu bratu Ezavu. Kad je Ezav došao pred oca s pripremljenom hranom primiti blagoslov, Izak je ostao zatečen. Prepao se. Razumio je da ga je mlađi sin Jakov prevario za blagoslov. Kad je Ezav shvatio kako ne može primiti blagoslov koji mu je pripadao, gorko zaplaka. Ezav je razabrao dobro kako ga je mlađi brat Jakov prevario dva puta. Prvi put za prvorodstvo, a drugi put za blagoslov. Ezav je nastavio jecati. Mržnja je ušla u Ezava. Odlučio je ubiti brata Jakova nakon očeve smrti. Rebeka ja doznala za Ezavovu bol, mržnju i misao da ubije Jakova.

Rebeka je potražila Jakova. Prenijela mu je Ezavovo duševno stanje i teške odluke. Savjetuje mu da odmah ide kod njezina brata Labana na dulje vrijeme. Bila je uvjerena kako će s vremenom proći Ezavova mržnja i srdžba. Rebeka pronalazi način kako će uvjeriti Izaka da Jakov treba otići u njezin zavičaj i tamo se oženiti. Izak poziva Jakova. Blagoslivlja ga i upućuje ga u Padan Aram, Haran, u Rebekinu obitelj da se oženi. Ezav je gledao kako Izak blagoslivlja Jakova i šalje ga Rebekinoj obitelji da pronađe sebi djevojku za ženu. Ezav postaje još ljući.

Jakov se spremio i krenuo iz Beer Šebe prema Haranu. Prenoćio je u mjestu koje je nazvao Betel. U Betelu daje zavjet da će odvajati Bogu desetinu od svega što primi. Kad je stigao u Haran, na zdencu je susreo ljude koji su ga upoznali s Rahelom, Labanovom kćeri. Jakov se zaljubio u Rahelu. Odveli su ga u Labanovu kuću. Kad se Jakov priviknuo, Laban je s njim razgovarao o njegovoj ženidbi i plaći za služenje. Jakov je obećao služiti sedam godina ako će mu dopustiti ženidbu s Rahelom. Nakon što je služio sedam godina, Jakov zatraži od Labana kćer Rahelu za ženu. Laban je upriličio svadbu. Ali umjesto Rahele dao je Jakovu za ženu kćer Leu. Vara ga. Laban je svoju prijevaru obrazložio riječima kako nije običaj da se mlađa sestra (Rahela) udaje prije starije (Lee).

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.