Mostaru predstavljena knjiga “Sučeljavanje i rastajanje” Marka Matića

Autor se bavi istraživanjem i predstavljanjem hrvatskog identiteta i integriteta

10.12.2022.
u 19:22
Pogledaj originalni članak

U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Mostaru predstavljena je knjiga „Sučeljavanje i rastajanje“ Marka Matića. U knjizi se nalazi 31 tekst objavljen u više listova i portala od 2015. do 2021. godine. Knjiga spada u političku publicistiku i osma je takva Matićeva knjiga, od ukupno 12 objavljenih. O knjizi su govorili povjesničar Tomislav Ćorić i književnica Anita Martinac, a program je vodio Ivan Sivrić.

-      Naziv knjige proizlazi iz njezina proslova koji glasi: “Sučelit nam je se sa sobom i rastati od lažnih uzora, nejakih ideala i od idiota”, te je i sadržaj knjige u vezi s tim. Knjiga je formatom mala, ali duboka sadržajem, duboka politike i političkih razmišljanja. Možemo je podijeliti na tri tematska poglavlja: svjetska politika, hrvatska politika te Matićev zavičaj – Duvno. Matićev interes je istraživanje i predstavljanje hrvatskog identiteta i integriteta. Zanima ga bitno, sadržajno, ne piše radi pisanja. On piše prvotno za sadašnjost, za poruku i pouku neupućenima, onima koji ne prate svjetska i nacionalna događanja, rekao je o Matićevoj knjizi Tomislav Ćorić.

Anita Martinac ističe da je premalo ovakvih i sličnih knjiga te dodaje:

-      Jasno je da autor vlada mnogim informacijama, a vidljivo je i brojnim izvorima te se poziva na te izvore. Pokušava prosvijetliti čitatelja zaslijepljena medijskim kampanjama. Autor otkriva uzroke i posljedice mnogim događajima. Kirurški precizno izdvaja goruće teme i probleme koji se guraju pod tepih.

Marko Matić, književnik, publicist i pravnik, rođen je 1952. godine u selu Borčani kod Tomislavgrada. Živi i radi u Zagrebu. Bio je urednik časopisa “Tomislav” i tjednika “Hrvatsko slovo”. Član je društva Hrvatskih književnika u Zagrebu, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Matice Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.