Fotografije s predstavljanja "Matijinog stoljeća rata" u Grudama

Fotografije s predstavljanja "Matijinog stoljeća rata" u Grudama
01.12.2023.
u 20:47
Pogledaj originalni članak

"Matijino stoljeće rata", knjiga koja već nekoliko tjedana drži fokus čitateljstva hrvatskog puka ovog tjedna je predstavljena u kinodvorani Grude.

Uz autora Ivana Šimića Iveka, tu su bili i povjesničar Hrvoje Mandić, kao i fra Robert Jolić koji je ujedno i arhivar Hercegovačke franjevačke provincije.

U uvodu, dijelove knjige čitala je voditeljica Ivana Bošnjak koja je prenijela emociju iz djela u kinodvoranu Grude.

O Matiji koja je preživjela tri rata i u svakom od njih gubila članove obitelji s posebnim emocijama govorio je povjesničar Hrvoje Mandić. - Hrvati u BiH nikad nisu imali svoju potpunu slobodu. Tuđinske vlasti malo su nam dobra donijeli. I danas se ovaj narod bori za jednakopravnost - kazao je među ostalim spomenuvši i Osmansko carstvo i Austro-Ugarsku i NDH i neka vremena kad se očekivalo puno, a dobilo se uglavnom ništa, odnosno gubilo se puno toga, a što je posebno osjetila Matija ostavši u I svjetskom ratu bez oca, u II svjetskom ratu bez muža, u ratu u BiH bez sina i unuka.

Fra Robert Jolić istaknuo je jednu činjenicu koja je najviše zaboljela Matiju. - Čini se kad joj se majka preudala i ostavila nju baki i djedu da ju je to zaboljelo jače od smrti u knjizi i to je autor na posebno emotivan način napisao, tu je dosegnuo vrhunac spisateljske ljepote. Spominje se i u knjizi ova crkva u Grudama, najljepša je, i ovdje na slici vidim fra Gabru dok gleda svoje djelo - kazao je fra Robert.

Posljednji je govorio autor Ivan Šimić. Iako već iskusan za mikrofonom, ni on nije mogao suzbiti tremu, ali ni ponos zbog prepune kinodvorane u Grudama što, nažalost, i nije česta pojava. Šimić je ispunio očekivanja. - Drago mi je vidjeti dosta vas Alpeza iz Ledinca, gdje se naša Matija Šimić iz Dragićine udala, a posebno pozdravljam članove Matijine najbliže obitelji. Hvala i načelniku Grizelju, kad je on prije desetak godina pokrenuo susrete gospodarstvenika ja sam shvatio da je do vrha na ovim listama nemoguće doći pa mi je bolje okrenuti se pisanju - kazao je Šimić i nasmijao nazočne. Govorio je i o tome koliko je istraživanja trebalo za jedno ovakvo djelo koje ostaje budućim naraštajima i koje je već sada jedno od najboljih iz kolekcije Despot Infinitusa.

Predstavljanje knjige glazbom su uveličale profesorice Josipa Palac i Gabrijela Iličić, te studentica Maja Nakić.

Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata
Matijino stoljeće rata

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.