Dani Matice hrvatske u središnjoj Bosni

Svečano predstavljen Viteški ljetopis: Priča o gradu i nesalomljivosti viteškog duha

06.09.2024.
u 11:42

Novo izdanje knjige Viteški ljetopis, kapitalnog djela koje na više od 200 stranica donosi priču o ovom mjestu u srcu BiH, predstavljeno je u četvrtak, 5. rujna, u Vitezu, čime su otvoreni 1. Dani Matice hrvatske u središnjoj Bosni.

Ovo djelo izašlo je u sunakladništvu Matice hrvatske Vitez, te lokalne udruge "Volim Vitez", a kako je kazano tijekom promocije Ljetopis čini više od 350 likova, osoba koje svjedoče o nesalomljivosti viteškog duha uz svakodnevni pokazatelj kako ova općina iz dana u dan može biti bolja na svim poljima javnog života, priopćeno je Matice hrvatske Vitez.

Govoreći na svečanosti o Ljetopisu glavni urednik i domaćin Jakov Križanović kazao je kako ovaj Ljetopis piše priču i ostaje ne samo puka kronologija zbivanja, nego trajni spomen jednog vremena u središnjoj Bosni.

"Središnja Bosna je itekako dinamičan prostor čiji ljudi svojim primjerom, radom i doprinosom krase naše društvo. Promocija je nedvosmislen pokazatelj kako je Ljetopis postao integrirajući faktor lokalnog društva okupivši brojne goste iz svih sfera javnog života, što je nama, kao organizatorima programa osobita čast“, kazao je Križanović.

Također, istaknuo je kako je knjiga obogaćena s više od 300 fotografija. Uz to, Ljetopis sadrži i zanimljiv dodatak sa zanimljivim statističkim podacima koji će trajno svjedočiti o životu u Vitezu u ovim godinama.

Dok je prethodno izdanje Viteškog ljetopisa bilo oplemenjeno predgovorom vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića, ovogodišnje izdanje počinje predgovorom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare koja je svojim doprinosom ukazala osobitu čast Vitežanima i prijateljima ove općine.

"Ljetopisi, pa tako i ovaj, specifična su forma koja u mnoštvu bržih medija možda djeluje prevaziđena, no mislim da ćemo je puno više cijeniti u budućnosti nego danas, i da će sredine koje imaju ovako nešto, biti sretne i ponosne. Posebno je pohvalna kombinacija mladosti i mudrosti, sudjelovanje starijih i iskusnijih 'pera' ove naše male sredine koji su dokaz kako mudrost i mladenačka energija itekako idu pod ruku, te da se kao mali narodi ne smijemo odricati prošlosti, ali ni zadržavati u njoj i zato Viteški ljetopis čuvajte kao svjedok vremena, kao podsjetnik na one lijepe trenutke, ali i one manje lijepe, a koji su vas možda i više zbližavali od onih lijepih", kazala je Bradara.

U drugom dijelu promocije prikazan je i film "Putovanje kroz Ljetopis", kao podsjetnik na ono što je obilježilo jednu godinu u Vitezu.

Ovom događaju nazočili su brojni uglednici iz javnog života, predstavnici vjerskih, državnih, kulturnih, sportskih, te gospodarskih struktura Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?