Medenjaci su neizostavan dio blagdanskog stola, a njihova priprema donosi poseban čar Božića. Miris cimeta, meda i začina za medenjake ispunit će vaš dom toplinom i radošću. Donosimo vam recept za savršene medenjake koji su jednostavni za pripremu, a idealni za ukrašavanje s cijelom obitelji!
Sastojci:
- 300 g brašna
- 70 g šećera
- 1 žličica začina za medenjake (cimet, piment, bijeli papar, klinčić i muškatni oraščić)
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1 ravna žličica sode bikarbone
- 100 ml meda
Priprema: U lončiću na srednjoj vatri pomiješajte šećer, med i začine. Kad se šećer počne topiti, dodajte maslac. Kada smjesa zakuha, maknite s vatre i umiješajte sodu bikarbonu. Miješajte dok smjesa ne zapjeni, a zatim dodajte jaje i sve dobro izmiješajte ručnom pjenjačom. Postupno dodajte brašno i umijesite tijesto. Pobrašnite radnu površinu (najbolje oštrim brašnom), razvaljajte tijesto na debljinu od 3–4 mm i modlicama izrezujte oblike. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Oblike posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 8–10 minuta. Pečene medenjake ohladite i pripremite za ukrašavanje.
Kraljevska glazura (icing) za ukrašavanje
Sastojci:
- 1 bjelanjak
- 250 g šećera u prahu
Priprema glazure: Bjelanjak izmutite vilicom dok ne postane lagano pjenast. Postupno dodajte šećer u prahu, miješajući dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i odrežite vrh na promjer od 1 mm. Toplina ruku dodatno će zagrijati glazuru, što će olakšati ukrašavanje.