RECEPT DANA

Bez njih ne može proći niti jedan blagdanski stol: Najfiniji medenjaci ikad

Foto: Shutterstock
Bez njih ne može proći niti jedan blagdanski stol: Najfiniji medenjaci ikad
14.12.2024.
u 20:14
Ove medenjake možete iskoristiti i kao ukrase za bor – samo napravite malu rupicu prije pečenja i provucite trakicu.
Pogledaj originalni članak

Medenjaci su neizostavan dio blagdanskog stola, a njihova priprema donosi poseban čar Božića. Miris cimeta, meda i začina za medenjake ispunit će vaš dom toplinom i radošću. Donosimo vam recept za savršene medenjake koji su jednostavni za pripremu, a idealni za ukrašavanje s cijelom obitelji!

Sastojci:

  • 300 g brašna 
  • 70 g šećera
  • 1 žličica začina za medenjake (cimet, piment, bijeli papar, klinčić i muškatni oraščić)
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 ravna žličica sode bikarbone
  • 100 ml meda

Priprema: U lončiću na srednjoj vatri pomiješajte šećer, med i začine. Kad se šećer počne topiti, dodajte maslac. Kada smjesa zakuha, maknite s vatre i umiješajte sodu bikarbonu. Miješajte dok smjesa ne zapjeni, a zatim dodajte jaje i sve dobro izmiješajte ručnom pjenjačom. Postupno dodajte brašno i umijesite tijesto. Pobrašnite radnu površinu (najbolje oštrim brašnom), razvaljajte tijesto na debljinu od 3–4 mm i modlicama izrezujte oblike. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Oblike posložite na lim obložen papirom za pečenje i pecite 8–10 minuta. Pečene medenjake ohladite i pripremite za ukrašavanje.

Kraljevska glazura (icing) za ukrašavanje

Sastojci:

  • 1 bjelanjak
  • 250 g šećera u prahu

Priprema glazure: Bjelanjak izmutite vilicom dok ne postane lagano pjenast. Postupno dodajte šećer u prahu, miješajući dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i odrežite vrh na promjer od 1 mm. Toplina ruku dodatno će zagrijati glazuru, što će olakšati ukrašavanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.