Svakako isprobajte

Čupava jogurt pita s kiselim vrhnjem: Jednostavna starinska poslatica koja će vas oduševiti

Foto: Slatkisvijet.com
Čupava jogurt pita s kiselim vrhnjem: Jednostavna starinska poslatica koja će vas oduševiti
29.11.2024.
u 07:54
Pogledaj originalni članak

Jednostavna starinska poslatica koja svojim izgledom i okusom neodiljivo podsjeća na pitu od sira! Svakako isprobajte ovaj slatki recept!

Sastojci

Prhko tijesto

4 žutanjka

200 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

350 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

naribana korica 1 limuna

Nadjev od jogurta i kiselog vrhnja

4 bjelanjka

200 g šećera + 2 vanilin šećera

3 čaše čvrstog jogurta

3 čaše kiselog vrhnja

100 g glatkog brašna

sok od 1 limuna

Priprema

Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte žutanjke i kiselo vrhnje (odvojite 50 g od ukupne količine vrhnja koje ste pripremili za nadjev). Dodajte naribanu koricu limuna i brašno prosijano s praškom za pecivo te prstohvat soli.
Umijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela. Jedan dio spremite u zamrzivač, a drugi dio u hladnjak na 30 minuta, piše slatkisvijet.com.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru. Vrh tijesta posipajte s malo brašna kako vam se ne bi lijepilo za valjak. Veći kalup za pečenje (25x35 cm) lagano namastite i pobrašnite. U njega pažljivo preokrenite razvaljano tijesto pa ga dodatno još malo rukama poravnajte i popunite kalup. Tijesto stavite u pećnicu da se malo zapeče – 10 minuta na 180°C. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev.

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Jogurt i kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom i brašnom. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka pa izlijte smjesu na polu pečeno tijesto. Preko nadjeva naribajte onaj dio tijesta kojeg ste spremili u zamrzivač pa ispecite pitu do kraja, još nekih 25-30 minuta na 160 °C.
Pitu ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite se!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.