Hurmašice su pravo blago naše kuhinje, a u ovoj verziji donosimo recept koji spaja tradiciju i moderne okuse, pružajući neodoljivu slatku čaroliju. Savršeno hrskave izvana, a sočne iznutra, ove hurmašice će osvojiti srca svih ljubitelja domaćih kolača.
Za pripremu tijesta potrebno vam je:
- 500 g glatkog brašna,
- 200 g maslaca (sobne temperature),
- 100 ml jogurta,
- 100 ml ulja,
- 1 jaje,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 vanilin šećer,
- naribana korica jednog limuna i
- prstohvat soli.
Sirup pripremite od:
- 600 ml vode,
- 600 g šećera,
- soka jednog limuna,
- 1 vanilin šećera i
- štapića cimeta.
Za dekoraciju odaberite mljevene orahe, bademe ili kokos.
Najprije pripremite sirup. U šerpi pomiješajte vodu, šećer, sok od limuna i štapić cimeta. Stavite na vatru i zagrijavajte dok ne prokuha, a zatim kuhajte još 10 minuta, povremeno miješajući. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi – sirup mora biti potpuno hladan kad se prelijeva preko hurmašica.
Za tijesto, u većoj zdjeli pomiješajte maslac, ulje, jogurt i jaje. Dodajte vanilin šećer i limunovu koricu, pa sve dobro izmiješajte. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Mijesite dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Od tijesta odvajajte male komade i oblikujte duguljaste hurmašice. Ako želite poseban dekorativni uzorak, svaku hurmašicu pritisnite na ribež ili vilicu prije oblikovanja. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite hurmašice oko 25-30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
Vruće hurmašice izvadite iz pećnice i odmah ih zalijte hladnim sirupom. Ostavite da upiju sirup, najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.
Prije posluživanja, hurmašice pospite mljevenim orasima, bademima ili kokosom za dodatnu aromu i vizualni dojam.
Savjet za uživanje
Hurmašice najbolje prijaju uz toplu šalicu čaja ili kave. Neka svaka slastica bude podsjetnik na bogatstvo naše tradicije i uživanje u malim, slatkim trenucima života.
Uživajte! 🌟