Naša poslastica

Dosta je šapa, vrijeme je za hurmašice!

Dosta je šapa, vrijeme je za hurmašice!
08.01.2025.
u 10:53
Savršeno hrskave izvana, a sočne iznutra, ove hurmašice će osvojiti srca svih ljubitelja domaćih kolača
Pogledaj originalni članak

Hurmašice su pravo blago naše kuhinje, a u ovoj verziji donosimo recept koji spaja tradiciju i moderne okuse, pružajući neodoljivu slatku čaroliju. Savršeno hrskave izvana, a sočne iznutra, ove hurmašice će osvojiti srca svih ljubitelja domaćih kolača.

Za pripremu tijesta potrebno vam je:

  • 500 g glatkog brašna,
  • 200 g maslaca (sobne temperature),
  • 100 ml jogurta,
  • 100 ml ulja,
  • 1 jaje,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanilin šećer,
  • naribana korica jednog limuna i
  • prstohvat soli.

Sirup pripremite od:

  • 600 ml vode,
  • 600 g šećera,
  • soka jednog limuna,
  • 1 vanilin šećera i
  • štapića cimeta.

Za dekoraciju odaberite mljevene orahe, bademe ili kokos.

Najprije pripremite sirup. U šerpi pomiješajte vodu, šećer, sok od limuna i štapić cimeta. Stavite na vatru i zagrijavajte dok ne prokuha, a zatim kuhajte još 10 minuta, povremeno miješajući. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi – sirup mora biti potpuno hladan kad se prelijeva preko hurmašica.

Za tijesto, u većoj zdjeli pomiješajte maslac, ulje, jogurt i jaje. Dodajte vanilin šećer i limunovu koricu, pa sve dobro izmiješajte. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Mijesite dok ne dobijete glatko, mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Od tijesta odvajajte male komade i oblikujte duguljaste hurmašice. Ako želite poseban dekorativni uzorak, svaku hurmašicu pritisnite na ribež ili vilicu prije oblikovanja. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite hurmašice oko 25-30 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.

Vruće hurmašice izvadite iz pećnice i odmah ih zalijte hladnim sirupom. Ostavite da upiju sirup, najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći.

Prije posluživanja, hurmašice pospite mljevenim orasima, bademima ili kokosom za dodatnu aromu i vizualni dojam.

Savjet za uživanje

Hurmašice najbolje prijaju uz toplu šalicu čaja ili kave. Neka svaka slastica bude podsjetnik na bogatstvo naše tradicije i uživanje u malim, slatkim trenucima života.

Uživajte! 🌟

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.