Keksi s kakaom i bademima odličan su odabir za sve koji izbjegavaju gluten. Umjesto pšeničnog brašna koristi se - bademovo brašno, pa su ovi keksi laganiji, rahliji, ukusniji... i naravno - bez glutena! 😉 Uz to, ovo tijesto za kekse ne treba hladiti prije oblikovanja i pečenja, što maksimalno umanjuje vrijeme pripreme. Cijeli postupak, uključujući i pečenje, ne bi trebao trajati više od 30 minuta.
Od navedenih sastojaka možeš dobiti 25-30 keksića, ovisno o veličini za koju se odlučiš. Preporučujemo da izvažeš svaki, ili se potrudiš oko oblikovanja kuglica, kako bi se ravnomjerno ispekli.
SASTOJCI
- bademovo brašno 200 g
- šećer 150 g
- kakao prah 1,50 žlica
- bjelanjak 2 kom
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- bademi
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pripremi dva lima za pečenje i obloži ih masnim papirom.
- Najprije u aparatu za mljevenje kave usitni šećer.
- Neće ti trebati šećer u prahu, ali kristalići trebaju biti manji nego što jesu u slučaju klasičnog bijelog šećera.
- Pomiješaj bademovo brašno sa usitnjenim šećerom i kakaom.
- U drugoj posudi umuti bjelanjke u pjenastu smjesu, ali ne u snijeg.
- Dodaj ekstrakt vanilije i promiješaj.
- U bjelanjke dodaj suhe sastojke i sve dobro promiješaj.
- Oblikuj kuglice promjera 3 cm i rasporedi ih po limu za pečenje s razmakom od barem 5 cm.
- U svaku kuglicu utisni polovicu blanširanog badema.
- Peci kekse do 15 minuta. Na sredini pečenja okreni lim kako bi se svi ravnomjerno ispekli.
- Pričekaj da se keksi u potpunosti ohlade prije serviranja!