korisno voće

Jabuke su prave super namirnice: Snižavaju tlak, smanjuju kolesterol, poboljšavaju probavu

Foto: shutterstock
Jabuke su prave super namirnice: Snižavaju tlak, smanjuju kolesterol, poboljšavaju probavu
04.11.2024.
u 08:55
Sezona jabuka je na vrhuncu, a vjerojatno niste ni znali da je riječ o pravoj super namirnici koja može sniziti tlak, smanjiti kolesterol i zaštititi tijelo od bolesti.
Pogledaj originalni članak

Amerikanci odavno imaju izreku da “jabuka na dan drži doktora van”, a iako je to možda malo pretjerano, činjenica jest da ovo slatko voće ima toliko dobrobiti za zdravlje da po svemu zaslužuje biti nazvano super namirnicom.

Chia sjemenke, avokado, kvinoja, psyllium ljuskice, isl. egzotičnije namirnice proteklih su godina uživale svoje trenutke slave i bila prozivane super namirnicama – vrijednima truda težeg pronalaska u dućanima i više cijene od onih na koje smo uobičajeno navikli vidjeti na tanjuru

No, s obzirom na to da se ovaj popularan termin odnosi na hranu bogatu hranjivim tvarima, koja se ističe visokom koncentracijom vitamina, minerala, antioksidansa, zdravih masnoća i drugih korisnih spojeva, po svemu ga zaslužuju nositi i – jabuke, piše Tportal.hr.

Ovo ‘obično’ voće obiluje brojnim tvarima i spojevima za poboljšanje kompletnog zdravlja, a dostupno je u svim trgovinama s namirnicama i to po vrlo pristupačnim cijenama. Najbolje od svega – jabukama je sada vrhunac sezone i gotovo da ne postoji jelo, slatko ili slano, u koje ih ne biste mogli uklopiti.

Poboljšanje probave

A razloga da ih uklopite u svakodnevni jelovnik je zaista pregršt. Za početak, poboljšavaju probavu, i to na način koji utječe na cjelokupni organizam, između ostalog i tako da potiču mršavljenje.

Naime, jabuke su bogate prehrambenim vlaknima, vrstom složenih ugljikohidrata koje naše tijelo nije sposobno samostalno probaviti. Ta vlakna služe kao hrana za mnoge vrste bakterija koje žive u našim crijevima, a koje imaju snažan utjecaj na naše zdravlje – utječući na sve, od rizika od raka, preko tjelesne težine, pa do raspoloženja.

Osim toga, jabuke same po sebi sadrže mnoštvo korisnih bakterija, a jedno istraživanje čak je pokazalo da imaju veću raznolikost od većine drugih, zbog čega djeluju i kao probiotik i kao prebiotik.

Smanjuju kolesterol

Osim za probavu, jabuke su zdrave i za rad srca. Sadrže velike količine pektina, prehrambenog vlakna koje može pomoći u održavanju zdravih razina kolesterola.

To je pokazalo istraživanje iz 2012. godine, kada je 160 žena u postmenopauzi svakodnevno tijekom cijele godine konzumiralo ili 75 grama sušenih jabuka (što je otprilike jednako kao dvije srednje jabuke) ili suhe šljive.

Nakon šest mjeseci, žene koje su jele jabuke doživjele su smanjenje ukupnog kolesterola za 13 posto i smanjenje “lošeg” LDL kolesterola za 24 posto, dok su žene koje su jele suhe šljive imale smanjenje ukupnog kolesterola za 3,5 posto i LDL kolesterola za 8 posto.

Snižavaju krvni tlak

Jabuke su također jedan od najvećih prehrambenih izvora polifenola – sitnih molekula koje promiču zdravlje, a koje biljke proizvode kako bi se zaštitile od vanjskih utjecaja.

Određeni polifenoli u jabukama, nazvani flavonoidi, posebno su učinkoviti u poticanju proizvodnje dušičnog oksida, plina koji cirkulira našim krvnim žilama i uzrokuje njihovo širenje, što je korisno za krvni tlak.

Štite tijelo od kroničnih upala i bolesti

Uz to, polifenoli u jabukama mogu smanjiti upalu, a time i potencijalno pomoći u smanjenju rizika od bolesti.

Znanstvenici su u kolovozu objavili studiju koja je analizirala zdravstvene podatke više od 119.000 ljudi prikupljene tijekom gotovo 20 godina, uključujući zapise o svemu što su jeli tijekom 24 sata tijekom pet različitih prigoda.

Istraživanje je pokazalo da su oni koji su u dnevnicima obroka izvijestili da su jeli više od dvije jabuke dnevno imali 30 posto manju vjerojatnost za razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) kasnije u životu.

“Vidjeli smo koristi čak i kod samo pola porcije dnevno”, zaključila je Aedin Cassidy, predsjednica Odjela za prehranu i preventivnu medicinu na Sveučilištu Queen’s u Belfastu i koautorica studije u razgovoru za New York Times.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.