Svašta smo pojeli prethodnih dana, i sigurno nam svima paše topla, zdrava juha. A zašto ona ne bi bila od celera, lako dostupnog povrća koje posljednjih godina osvaja svojom svestranošću?! Vjeruj, osvojit će te svilenkasta tekstura ove juhe, ali i njezino bogatstvo okusa, a o benefitima za tvoje zdravlje da ne govorimo…
Navedene količine su dostatne za 4 osobe, a ukupno vrijeme sjeckanja i kuhanja je samo 35 minuta tako da nema isprike da ne skuhaš ovu divnu zimsku krem juhu od celera. Ono što je svakako dobra vijest nakon blagdanskog prejedanja – porcija ove juhe ima samo 168 kalorija.
SASTOJCI
- maslinovo ulje 1 žlica
- luk 1 kom
- celer - korijen 250 g
- češnjak 1 kom
- krumpir 250 g
- povrtni temeljac 500 ml
- sol
- papar
- mlijeko 85 ml
- vrhnje za kuhanje 70 ml
- kiselo vrhnje
- celer - listići
- celer - stabljika
- tostirani kruh
POSTUPAK
- U veliku posudu dodaj ulje, poprži luk, celer, češnjak i krumpire 10-ak minuta, uz često miješanje.
- Dodaj temeljac, posoli i popari.
- Pusti da sve skupa ključa oko 20 minuta, odnosno dok krumpir i celer ne omekšaju.
- Prebaci sve u blender, blendaj dok ne dobiješ jednoličnu, glatku tekućinu. Vrati juhu u posudu, dodaj mlijeko i vrhnje, pusti da krčka na laganoj vatri.
- Juhu posluži s dodacima po želji – žicom kiselog vrhnja, listićima ili nasjeckanom stabljikom celera ili pak krutonima. A možeš te dodatke i kombinirati.