Dunavski valovi

Kolač koji nosi okus prošlosti, s višnjama i kremom koja osvaja

Kolač koji nosi okus prošlosti, s višnjama i kremom koja osvaja
11.11.2024.
u 19:47
Pogledaj originalni članak

Iz srca Njemačke, baš poput poznate Schwarzwald torte, stiže još jedan kremasti klasik – Dunavski valovi. Ovaj kolač s višnjama, poznat po bogatoj kremi od vanilije, čokoladnoj glazuri i mekom biskvitu od kakaa, već se generacijama priprema i u našim krajevima, donoseći na stol nostalgični okus Europe. Osnovu kolača čine šest jaja, maslac, šećer te mješavina glatkog i oštrog brašna, koja čini biskvit savršeno laganim. Dodaci poput kakaa i cimeta obogaćuju smjesu, dok se nadjev priprema od višanja iz kompota koje ovom kolaču daju sočnu voćnu notu.

Za kremasti dio koristi se puding od vanilije koji se kuha s mlijekom i šećerom te hladi uz dodatak pjenasto umućenog maslaca. Na kraju, tortu prekriva glazura od čokolade, mlijeka i ulja, stvarajući zanosan završni sloj. Nakon što se umuti biskvit, dio smjese se odvaja, zatamni kakaom i cimetom te slojevito dodaje na svijetli dio. Preko biskvita se raspoređuju višnje koje kolač obogaćuju sočnošću i aromom. Na pečeni i ohlađeni biskvit stavlja se kremasti sloj od vanilije, a sve se završava čokoladnom glazurom. Kolač se hladi minimalno četiri sata, a za savršen okus preporučuje se odležavanje preko noći. 

Ovaj recept donosi okus nekih prošlih vremena, kombinirajući jednostavne sastojke s bogatom tradicijom i pretvarajući ih u kolač kojem je zaista teško odoljeti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.