Na vjetrobranskom staklu

Kraj ekrana u vozilima, stižu hologrami

Foto: ilustracija
Kraj ekrana u vozilima, stižu hologrami
22.10.2024.
u 13:14
Mobis i Zeiss kažu da je ultratanak, proziran film, koji može prikazati holograme, zalijepljen na vjetrobransko staklo,
Pogledaj originalni članak

Može li vjetrobransko staklo postati nešto poput projekcijskog platna koje će zamijeniti ekrane u vozilima? Hyundaijev dobavljač dijelova i tehnički stručnjak Hyundai Mobis misli da može.

Podružnica korejskog konglomerata objavila je ovaj tjedan da se udružuje s njemačkim optičkim divom Zeissom kako bi razvili hologramski zaslon vjetrobranskog stakla. Dok trenutni head-up zasloni često prikazuju relativno jednostavne informacije poput brzine i navigacijskih uputa, sistem na kojem ove dvije firme rade uključivao bi izbornike, zabavu, audio kontrole, video zapise, pa čak i igre.

Na priloženoj fotografiji uopće nema ekrana infotainmenta u unutrašnjosti. Sada je sve na vjetrobranskom staklu. Mobis i Zeiss kažu da je ultratanak, proziran film, koji može prikazati holograme, zalijepljen na vjetrobransko staklo, a projektor je zaslužen za prikazivanje sadržaja. Dvije firme naglašavaju da zasloni neće smetati, već biti prozirni i dizajnirani da ne ometaju vozača. Ono što vozač može vidjeti razlikuje se od onoga što može vidjeti suvozač, tako da ovaj drugi može gledati filmove ili uživati u igricama. Mobis i Zeiss kažu da razvijaju sistem za ugradnju u nova vozila već od 2027. i da su demonstracije prototipa već u toku, prenosi Hak revija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.