ZNATNO POSKUPLJENJE

Isplati li se ići po novi auto u Njemačku? Zabilježen skok cijena od čak 73 posto

automobil, vozilo, vozač
Unsplash
15.07.2024.
u 18:58

Prema analizi ADAC-a dostupnoj njemačkim medijima, prosječna cijena malog automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem porasla je s 13.041 euro u 2014. godini na 22.591 euro danas, što predstavlja povećanje od 73 posto.

Kupnja novog automobila s malo novca u Njemačkoj trenutno je posebno teška. Prema procjeni, mali automobili su u posljednje vrijeme značajno poskupjeli.

Potraga za pristupačnim novim automobilom trenutno može dugo trajati. Osobito su električni automobili jednostavno preskupi za mnoge potencijalne kupce od početka godine: s prestankom sufinanciranja od strane države, cijene su skočile, a prodaja je pala.

U lipnju je i broj registracija novih električnih automobila bio ispod prošlogodišnje razine. Ali nisu samo električni automobili postali skupi – mali automobili s motorom s unutarnjim izgaranjem također su poskupjeli, piše Fenix-magazin.

Manja ponuda, veće cijene

Prema analizi ADAC-a, koja je dostupna njemačkim medijima, mali automobil s motorom s unutarnjim izgaranjem koštao je u prosjeku 13.041 euro u 2014. godini – trenutno mu je cijena 22.591 euro.

To odgovara povećanju od 73 posto. Autoklub je prošle godine već pregledao ponudu novih automobila i utvrdio da su dostupna samo četiri nova automobila po cijeni od 15.000 eura.

Asortiman je također postao znatno manji: prema studiji, 2014. još uvijek je bilo 80 modela malih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem na izbor, danas ih je samo 55 – oko trećinu manje. Između ostalog, kultni mali automobil Ford Fiesta sada je povijest.

Ponuda malih automobila se smanjila

Kako pišu njemački mediji, segment malih automobila sada izumire. Dok je 2019. u Njemačkoj prodano gotovo 230.000 vozila iz takozvanog A segmenta, 2023. taj broj je već bio manji od polovine sa 110.000 jedinica. Dostupno je još samo deset različitih modela malih automobila.

Dakle, ako morate više paziti na svoj proračun, teško da ćete moći izbjeći pogled na tržište rabljenih automobila, navode njemački mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije