RECEPT DANA

Makovnjača po bakinom receptu

Foto: Shutterstock
Makovnjača po bakinom receptu
01.11.2024.
u 15:45
Najbolja makovnjača dolazi iz bakine knjižice s receptima, a donosimo ti i male trikove koji će ti pomoći pripremiti najsočniju makovnjaču bilo da tražiš onu od dizanog ili prhkog tijesta
Pogledaj originalni članak

Obožavaš makovnjaču i želiš ju pripremiti doma? Odlično, mi imamo pravi recept za tebe. Najbolji recept za makovnjaču pronašli smo u bakinoj knjizi recepata, a otkrit ćemo ti i nekoliko trikova za najsočnije punjenje. Makovnjača se može pripremiti od dizanog ili prhkog tijesta, oba recepta pronaći ćeš u nastavku. 

Makovnjača: Prhko ili dizano tijesto?

Postoji nekoliko verzija sočne makovnjače, a razlika je u tijestu. Dok se tradicionalno makovnjača priprema s dizanim tijestom, može se pripremiti i od prhkog tijesta. Obje verzije makovnjače jednako su ukusne, no postoji razlika - u vrijeme zimskih blagdana obično pripremamo makovnjaču od dizanog tijesta dok su proljetni dani rezervirani za prhko i lagano tijesto. U nastavku donosimo recepte za obje vrste tijesta dok će punjenje za makovnjaču u oba biti isto. Jednostavno odaberi hoćeš li pripremati dizano ili prhko tijesto te pripremi punjenje od maka i složi najsočniju makovnjaču.

Tajna sočnog punjenja je u...

Nitko ne voli presušene kolače pa tako ni suhu makovnjaču. Ako je punjenje od maka previše suho, odvojit će se od tijesta i tako napraviti rupe u samoj slastici.

Problem može biti i obrnut, punjenje za makovnjaču može biti previše vlažno i tada će se pomiješati sa tijestom. Zato kod pripreme punjenja za makovnjaču mlijeko treba dodavati postupno dok ne dobiješ glatku smjesu koja izgleda kao gusta krema. Količina mlijeka ovisit će o tome koliko je mak suh.  Mnogi u makovnjaču vole dodati i grožđice, a u tom slučaju ih je najbolje posipati na tijesto premazano nadjevom (ali ih i prije toga namočiti u vrućoj vodi ili rumu), prije rolanja. Ako ih dodaš u smjesu prije razmazivanja, teže ćeš pravilno rasporediti nadjev.

SASTOJCI

  • mak 400 g
  • mlijeko 350 ml
  • šećer 200 g
  • maslac 1 žlica
  • grožđice 70 g
  • glatko brašno 400 g
  • svježi kvasac 1 kriška
  • mlijeko 250 ml
  • šećer 80 g
  • maslac 80 g
  • sol 1 prstohvat
  • žumanjak 2 kom
  • limunova korica 1 kom

POSTUPAK

  1. U posudi pomiješaj mak i šećer i te polako dodaj vruće mlijeko dok ne dobiješ gustu kremu. 
  2. U kremu dodaj maslac te dobro pomiješaj
  3. Smjesu premaži preko tijesta dok je još topla.
  4. Pomiješaj toplo mlijeko i šećer te dodaj kvasac i ostavi da se aktivira. 
  5. Suhe sastojke pomiješaj u posebnoj posudi pa dodaj aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesi glatko tijesto. 
  6. Tijesto ostavi na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremi punjenje. 
  7. Kada se udvostručilo, tijesto premijesi te podijeli na tri dijela ako želiš tanke kore ili dva ako voliš da su nešto deblje. 
  8. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premaži nadjevom. 
  9. Zarolaj tijesto, prebaci u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavi da se dižu još 15 minuta. 
  10. Prije pečenja makovnjače premaži maslacem i peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.