Sock It To Me kuglof je sočan, bogat i neodoljiv, a u sebi skriva slatki vrtlog od smeđeg šećera, cimeta i pekan oraha. Izgleda impresivno, ali zahvaljujući mješavini za kolače iz kutije, priprema nikada nije bila jednostavnija!
Kuglof zvučnog imena prvi put se pojavio krajem 1960-ih, kada je izraz "Sock It to Me" postao popularan. Fraza je značila "daj mi" ili "udari me tim". Zahvaljujući tvrtki Duncan Hines, koja je 1970-ih objavila recept na poleđini svojih mješavina za kolače, Sock It To Me kolač ubrzo je postao hit, piše gastro.24sata.hr.
SASTOJCI
suncokretovo ulje
pekan orasi 0,50
šalica smeđi šećer 3 žlica
cimet 1,50 žličica
sol 0,75 žličica
jaje 4 kom
kiselo vrhnje 225 g
ulje od repice 0,33 šalica
šećer 0,25 šalica
mlijeko 0,25 šalica
ekstrakt vanilije 2 žličica
kupovna mješavina za biskvit 375 g
POSTUPAK
Zagrij pećnicu na 175°C. Obilno namaži kalup za kuglof uljem i pospi brašnom te ostavi sa strane. U zdjelici pomiješaj nasjeckane pekane, smeđi šećer, cimet i 1/4 žličice soli dok se sve dobro ne sjedini. Ostavi sa strane.
U velikoj zdjeli umuti jaja, kiselo vrhnje, ulje, šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i preostalih 1/2 žličice soli dok se sve dobro ne sjedini. Dodaj kupovnu mješavinu za kolače i lagano miješaj dok se sastojci ne sjedine. Ulij oko 1/3 tijesta u pripremljeni kalup. Zatim ravnomjerno rasporedi polovicu smjese s pekanima po sredini tijesta, ostavljajući rub od 1 cm sa svake strane.
Prelij s još 1/3 tijesta i lagano razmaši žlicom po pekanima (nije problem ako se pekani i tijesto malo pomiješaju). Dodaj preostalu smjesu s pekanima, opet ostavljajući rub. Na kraju, prelij preostalim tijestom i lagano ga razmaži po vrhu.
Peci kuglof dok ne postane zlatno smeđe boje i čvrst, a čačkalica umetnuta u sredinu kuglofa ne izađe čista, otprilike 35-40 minuta. Pusti da se kuglof hladi u kalupu 10 minuta. Zatim ga preokreni na rešetku, izvadi iz kalupa i ostavi da se potpuno ohladi, oko 1 sat i 30 minuta.
GLAZURA SASTOJCI
šećer u prahu 2 šalica
mlijeko 3 žlica
ekstrakt vanilije 1 žličica
sol 0,25 žličica
pekan orasi 0,25 šalica
POSTUPAK
U srednjoj zdjeli dobro umuti šećer u prahu, mlijeko, vaniliju i sol dok smjesa ne postane glatka. Prelij ohlađeni kuglof glazurom i pospi nasjeckanim tostiranim pekan orasima.