U jeku sezone prehlada svima nam je poznat neugodan kašalj, jedna od čestih tegoba koja se javlja uz ovo stanje. Osim što smo skloni posezanju za raznim sredstvima koja olakšavaju nadraženo i bolno grlo, recept koji su koristile naše bake također bi mogao biti od velike koristi. Uz to, ove sastojke sigurno imate doma piše zivim.hr.
Sirup od crvenog luka
Crveni luk, koji je ujedno osnovni sastojak sirupa za kašalj, obiluje hranjivim tvarima, vitaminima C i B6, folnom kiselinom, kalijem i manganom. Fitonutrijenti koji su izuzetno važni za funkcioniranje organizma, svojim ljekovitim svojstvima sprječavaju bolesti. Luk, među ostalim sadrži sumpor koji je odgovoran za miris i naše suze prilikom rezanja ovog povrća, a još važnije ima antibakterijska svojstva. Zahvaljujući svemu tome, sirup od luka kojeg su još davno prepoznali naši preci, može pomoći u smirivanju kašlja, olakšati iskašljavanje i ojačati imunitet. Napravite ga prema sljedećoj recepturi za koju su potrebna samo dva sastojka:
- luk (crveni je bolja opcija jer se brže izlučuje sok)
- šećer
Priprema:
1. Ogulite i nasjeckajte luk na sitne komadiće i rasporedite ih u staklenke posipajući svaki sloj šećerom.
2. Staklenku ostavite da odstoji nekoliko sati dok luk ne pusti svoj sok. Šećer će iz luka izvući ljekovite sastojke koji osobito koriste kod kašlja.
Alternativa šećeru
Ako niste ljubitelji šećera, med može poslužiti kao dobra alternativa koja je također poznata po svojim umirujućim i protuupalnim svojstvima. Svoj sirup možete dodatno antibakterijski pojačati sa sokom od limuna. Preporučuje se uzimanje jedne žličice svakih nekoliko sati, a pogodno je za djecu i za odrasle. Nakon upotrebe sirup stavite u hladnjak gdje će zadržati svoja ljekovita svojstva oko dva tjedna.
Oprez
Budući da sirup ima iskašljavajući učinak, nastojte ga ne uzimati neposredno prije spavanja.