Đumbir se koristi od davnina u tradicionalnoj kineskoj medicini, a uzimao ga je i glasoviti Konfucije – za zdravlje i snagu. Već mu se stoljećima pripisuju i afrodizijačke moći. Njegovu popularnost slikovito dočarava činjenica da je u to doba bio redovito posluživan na stolovima, uz sol i papar. Sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje.
Prisutnost tih tvari vjerojatno je ključ povoljnog djelovanja đumbira na prevenciju i olakšavanje simptoma kroničnih upalnih bolesti. Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u liječenju prehlada, a ako napravite tople obloge od đumbira i njima protrljate tijelo, možete se riješiti napetosti, bolova i grčeva, pa čak i ubrzati zacjeljivanje. Pored svih tih dobrih svojstava đumbir ipak može izazvati nuspojave te ga zato ne treba konzumirati u prevelikim količinama, piše miss7zdrava.
Tko ga ne bi trebao uzimati?
- Osobe s ulceroznim kolitisom - osobe s upalnim bolestima crijeva mogu imati vrlo neugodne simptome ako uzmu veće količine đumbira.
- Osobe s poremećajima krvarenja - đumbir stimulira cirkulaciju i pojačava krvni tlak.
- Trudnice - trebaju ga izbjegavati jer može uzrokovati grčeve u maternici. Trudnicama se posebno savjetuje da ne konzumiraju čaj od đumbira u posljednja dva tjedna trudnoće.
- Prije operativnih zahvata - zato jer može izazvati obilnije krvarenje.
- Osobe koje uzimaju određene vrste lijekova - to se posebno odnosi na lijekove za srce, antihistaminike, lijekove protiv tumora i lijekove za smanjenje težine. Ako pijete lijekove svakako se savjetuj s liječnikom.