Gingerbread kolači i keksi omiljeni su klasik na blagdanskom stolu, ali ove godine imaš priliku otići s nama korak dalje uz tortu koja spaja okuse tradicionalnih medenjaka s prozračnom mascarpone kremom i osvježavajućim zaslađenim brusnicama. Napravi desert koji ne samo da izgleda spektakularno nego i priča priču o tradiciji, toplini i kreativnosti.
Više od tradicije...
Zasigurno znaš da su medenjaci (gingerbread) u Europi više od deserta – nekada su ih pravili u obliku kućica i ljudi i njome ukrašavali svoje domove. Danas ta tradicionalna delicija dobiva modernu interpretaciju u slojevitoj torti koja je istovremeno rustikalna i profinjena. Dodajemo joj kremu od mascarponea kako bismo zaokružili bogatstvo okusa, a brusnice – slatke, kisele i svjetlucave – izgledaju kao sićušni kristali mraza.
UŠEĆERENE BRUSNICE
SASTOJCI
- šećer 200 g
- voda 250 ml
- brusnice - zamrznute 100 g
POSTUPAK
- U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj 1 šalicu šećera i 1 šalicu vode. Lagano zagrijavaj dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazi da smjesa ne zavre.
- Makni s vatre i dodaj svježe brusnice. Smjesu prelij u zdjelu i stavi u hladnjak na najmanje 8 sati ili preko noći. Ujutro ocijedi brusnice (sirup možeš sačuvati za koktele ili gazirane napitke).
- U zdjelici pomiješaj preostalu 1/3 šalice šećera i uvaljaj brusnice. Ušećerene brusnice posloži na pladanj i ostavi u hladnjaku 45 minuta do sat vremena dok se šećer ne stvrdne.
BISKVIT
SASTOJCI
- guinness stout pivo 235 ml
- melasa 235 ml
- soda bikarbona 0,50 žličica
- jaje 3 kom
- smeđi šećer 190 g
- šećer 200 g
- suncokretovo ulje 150 g
- oštro brašno 260 g
- prašak za pecivo 1,50 žličica
- đumbir u prahu 1 žlica
- cimet 1 žličica
- klinčić u prahu 0,25 žličica
- muškatni oraščić 0,25 žličica
- sol 0,50 žličica
- kardamom 1 prstohvat
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 175°C. Tri kalupa za tortu promjera 23 cm premaži maslacem i pobrašni ili namaži uljem. Na dno svakog kalupa stavi izrezan papir za pečenje.
- U velikom loncu zagrij pivo i melasu dok ne zavriju, zatim makni s vatre. Pažljivo umiješaj sodu bikarbonu – smjesa će se zapjeniti. Ohladi na sobnu temperaturu. U velikoj zdjeli pomiješaj šećere i ulje, zatim dodaj jaja i izmiksaj.
- Dodaj ohlađenu smjesu piva i melase i ponovno promiješaj. Preko zdjele prosij brašno, prašak za pecivo, začine i sol. Lagano umiješaj dok se smjesa ne sjedini, pazeći da ne pretjeraš s miješanjem.
- Podijeli tijesto ravnomjerno u pripremljene kalupe (oko 2 šalice smjese u svaki kalup). Peci 18-22 minute, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ohladi biskvite u kalupu 5 minuta, zatim ih pažljivo izvadi i ukloni papir za pečenje. Ohladi tortu potpuno prije slaganja.
MASCARPONE KREMA
SASTOJCI
- slatko vrhnje 475 ml
- šećer u prahu 45 g
- mascarpone 115 g
POSTUPAK
- U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobiješ mekane vrhove.
- Dodaj mascarpone, žlicu po žlicu, i miksaj dok se ne sjedini sa smjesom. Pazi da ne pretjeraš s miksanjem. Prvi biskvit stavi na stalak za tortu. Ako je potrebno, poravnaj gornji dio nožem.
- Premaži ga 1 šalicom mascarpone kreme. Ponovi s drugim i trećim slojem, pazeći da krema bude ravnomjerno raspoređena. Na vrh torte posloži zaslađene brusnice za dekoraciju. Ukrasi i gingerbread čovječuljcima ili kućicama.
- Torta je spremna za posluživanje odmah, ali je možeš čuvati u hladnjaku dok ne zatreba.