Najbolja medena pita je ona starinska koja vraća u djetinjstvo. Postoje brojni recepti kako napraviti dobru medenu pitu, no ovo je pravi starinski. Kako joj i samo ime govori, medena pita je pita koja u sebi ima med i to je njen glavni sastojak. Slaže se tako da je medena kora prvi i zadnji sloj ovog kolača, a između se nalazi još jedna sloj obrubljen medenom kremom, piše Net.hr.
Ako nemate recept za bakinu starinsku medenu pitu, a želite impresionirati svoju obitelj i ukućane, s receptom ispod nećete fulati.
Sastojci za kore:
1/2 kg mekanog brašna
2 jaja
15 dkg šećera u prahu
8 dkg masti ili margarina
4 žlice meda
žličica sode bikarbone
malo cimeta
2 žlice kiselog vrhnja ili više prema potrebi
Sastojci za kremu:
1/2 litre mlijeka
5 žlica brašna
25 dkg margarina
25 dkg šećera u prahu
malo soka od limuna
Postupak pripreme:
Od svih sastojaka za kore napravite glatko tijesto i podijelite na 3 jednaka dijela. Razvaljajte svaki dio i ispecite 3 kore.
Za to vrijeme stavite kuhati mlijeko i brašno te kada dobijete gustu kremu maknite s vatre i stavite na hlađenje.
U hladnu kremu dodajte margarin, šećer u prahu i sok od limuna. Dobro izmiješajte kako bi se povezali svi sastojci.
I na kraju preostaje slaganje medene pite. Možete podijeliti kremu na dva jednaka dijela. Slažite na sljedeći način - kora - krema - kora - krema - kora.
Medena pita neka odstoji nekoliko sati prije rezanja.