preukusno

Međimurska gibanica s gotovim korama: Zanimljiv spojsira, kiselih jabuka, maka i oraha

Foto: Shutterstock
Međimurska gibanica s gotovim korama: Zanimljiv spojsira, kiselih jabuka, maka i oraha
12.11.2024.
u 07:39
Pogledaj originalni članak

Međimurska gibanica je starinska pita od vučenog tijesta s četiri nadjeva koja se tradicionalno priprema u Međimurju. Zanimljiv je spoj okusa svježeg sira, kiselih jabuka, slatkog maka te oraha. Tradicionalno se priprema s domaćim, ručno rađenim korama, a jednostavnije i brže je s gotovim, kupovnim korama za savijače.

Inače, vrlo sličan kolač je prekmurska gibanica iz Slovenije, koja se priprema od istih sastojaka, ali je viša, s više slojeva, jer se svaki nadjev stavlja dva puta, prenosi Skuhaj.hr.

Sastojci:

kore za savijače

400 g jabuke

400 g svježi sir

80 g mak

80 g mljeveni orasi

200 ml kiselo vrhnje

1 jaje

30 ml biljno ulje ili maslac

100 g šećer

10 g mljeveni cimet

pola limuna

vanilin šećer

Priprema:

Jabuke operite i naribajte, dodati šećer, vanilin šećer, mljeveni cimet i promiješajte. U sir dodajte šećer i limunovu koricu, promiješajte. U mak i orahe dodajte šećer i vanilin šećer.

Umutite kiselo vrhnje s jajem.

Pleh namažite s maslacem, stavite sloj vučenog tijesta, premažite uljem i stavite drugi red tijesta. Stavite nadjev od oraha. Stavite red tijesta, premažite uljem, zatim stavite nadjev od sira, premažite vrhnjem i opet stavite red tijesta i premažite uljem. Zatim ide nadjev od maka, sloj tijesta, premazan uljem, preliven kiselim vrhnjem i drugi sloj tijesta. Na kraju je ide nadjev od jabuka, sloj tijesta i sve premažite kiselim vrhnjem.

Pecite 45 minuta na 165 stupnjeva. Pečenu gibanicu ostavite da se do pola ohladi, po želji pospite šećerom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.