teško je odoljeti

Dunavski valovi: Neodoljiva kombinaciji kreme od vanilije, čokolade i nadjeva od višanja

Dunavski valovi
Shutterstock
10.11.2024.
u 19:40

Slastica slična slavnoj Schwarzwald torti

Kao i Schwarzwald torta, iz Njemačke potječe još jedan predivan kremasti kolač s višnjama. Dunavski valovi rado se pripremaju generacijama i u našim krajevima, a kombinaciji kreme od vanilije, kakao biskvita i čokoladne glazure i nadjeva od višanja teško je odoljeti.

Sastojci:

6 jaja

250 g maslaca ili margarina sobne temperature

250 g šećera

160 g glatkog brašna

160 g oštrog brašna

1 prašak za pecivo

100 ml mlijeka

2 žlice kakaa

1 žličica mljevenog cimeta

500 g ocijeđenih višanja iz kompota

Za nadjev:

750 ml mlijeka

2 vrećice pudinga od vanilije

100 g šećera

2 vanilin šećera

200 g maslaca ili margarina sobne temperature

Za glazuru:

200 g čokolade za kuhanje

8 žlica mlijeka

8 žlica ulja

Priprema:

Izmiksajte maslac sa šećerom. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke izmiksajte s pjenasto umućenim maslacu. Ulijte mlijeko i sve promiješajte. Zatim dodajte oba brašna i prašak za pecivo. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Zatim ga polako dodajte u tijesto i promiješajte, piše Skuhaj.hr

Tepsiju namastite i pobrašnite. Odvojite 1/3 smjese za koru u posebnu zdjelu. Ostatak smjese izlijte u tepsiju i poravnajte. U preostalu trećinu dodajte kakao i cimet i promiješajte. Smjesa će biti dosta gusta. Tamnu smjesu žlicom pažljivo rasporedite po svijetloj na više mjesta od krajeva prema sredini tepsije i rasporedite po cijeloj površini. Zatim rasporedite višnje. Nakon toga ih lagano utisnite u koru. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 35 minuta. Cijelu tortu pritisnite daskom da vratite sredinu kako bi kora svuda bila iste visine.

Puding od vanilije pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte 12 žlica hladnog mlijeka. Dobro promiješajte da uklonite grudice. Ostatak mlijeka stavite kuhati i kada prokuha maknite s vatre. U prokuhano mlijeko dodajte smjesu za puding i vratite kuhati oko dvije minute. Stalno miješajte da ne bude grudica. Prekrijte prozirnom folijom. Umutite margarin i postepeno ga dodajte u puding. Na ohlađenu koru stavite kremu i poravnajte.

Pomiješajte ulje, mlijeko i čokoladu. Kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Kad se malo prohladi prelijte preko kreme. Tortu stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, najbolje preko noći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije