omiljeni saveznik u kuhinji

Treba li prati zamrznuto voće i povrće?

FREEPIK
25.12.2024.
u 19:18

Prati ili ne prati zamrznuto voće i povrće, pitanje je sad! Pročitaj naš vodič za sigurno uživanje u smrznutim namirnicama

Zamrznuto voće i povrće godinama je omiljeni saveznik u kuhinji. Osim što traje dulje od svježeg, cjenovno je pristupačnije i nutritivno jednako vrijedno. Dodajmo tome praktičnost u pripremi i jasno je zašto je postalo nezaobilazan dio svakodnevne prehrane. Ipak, pitanje koje se često postavlja jest treba li smrznuto voće i povrće prati prije upotrebe? Odgovor ovisi o vrsti namirnice, a evo što znanost kaže o sigurnom rukovanju smrznutim proizvodima, piše gastro.24sata.

Treba li prati zamrznuto voće?

Zamrznuto voće možeš konzumirati izravno iz pakiranja, bez potrebe za pranjem. Razlog tome je u prirodnim svojstvima voća – visok udio kiselosti i šećera čini ga neprikladnim za rast štetnih bakterija, čak i na temperaturama zamrzivača. To znači da je smrznuto voće sigurno za konzumaciju, bilo da ga jedeš sirovo, kuhano ili čak zamrznuto iz vrećice.

A što je sa zamrznutim povrćem?

Zamrznuto povrće je druga priča. Za razliku od voća, povrće ima niži sadržaj šećera i kiselosti, što ga čini osjetljivijim na potencijalni razvoj bakterija. Prema preporukama Američkog instituta za smrznutu hranu (AFFI), zamrznuto povrće uvijek treba pripremiti prema uputama na pakiranju.

Ako pakiranje navodi da zamrznuto povrće treba isprati i ocijediti, svakako slijedi te upute. Osim toga, zamrznuto povrće uvijek treba termički obraditi prije konzumacije. Kuhanje pomaže eliminirati eventualne bakterije i smanjuje rizik od bolesti uzrokovanih hranom. Bez obzira na to, možeš biti siguran da je proizvodnja smrznutih namirnica strogo kontrolirana i da se odvija prema visokim higijenskim standardima.

Zašto su zamrznuti proizvodi sigurni?

Iako je sigurnost zamrznutog voća i povrća povremeno bila predmet kontroverzi, stručnjaci tvrde kako je zamrznuto voće i povrće vrlo sigurno za konzumaciju. Proizvodni pogoni za zamrznute namirnice pridržavaju se visokih standarda čistoće, a niske temperature u zamrzivaču dodatno sprječavaju razvoj štetnih mikroorganizama. Zamrznuto voće poput jagoda ili borovnica možeš jesti sirovo, koristiti ga u smoothiejima ili desertima, dok zamrznuto povrće možeš pretvoriti u ukusne obroke uz minimalan trud. Jedino pravilo koje vrijedi za povrće je da ga termički obradiš da osiguraš maksimalnu sigurnost i zdravstvenu ispravnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije