Ovo su medenjaci koji se mogu jesti odmah, mekani su, jednostavni za pripremu i stvarno su ukusni. Mogu jednako dugo stajati kao i oni skroz tvrdi. Ovo je stari i tradicionalan recept za medenjake kod kojih nema čekanja i stajanja u limenim kutijama.
Sastojci:
- 150 g ulja možete koristiti i neku drugu masnoću poput svinjske masti
- 150 g šećera
- 150 g meda
- 360 g mekog brašna
- 1 cijelo jaje
- dva prstohvata sode bikarbone
- malo cimeta ili začina za medenjake
- po želji u njih možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti orahom na vrhu
Priprema:
- Rešetku u pećnici stavite na najgornje.
- Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
- Tepsiju obložite masnim papriom za pečenje.
- Od svih sastojaka zamijesite tijesto.
Rukama uzimajte smjesu i oblikujte kuglice, stavljajte ih na tepsiju, malo stisnite svaku kuglicu odozgora dlanom, ostavljajte razmake od par cm između svake. Ukoliko želite na vrh svakog medenjaka stavite orah, piše Domaćica.
Ukoliko ćete raditi veće kuglice, pecite ih 10 minuta, ukoliko ćete raditi manje, pecite manje.
Medenjaci su gotovi čim im dno malo počne tamniti, izvana se to slabo vidi, pa slobodno otvorite pećnicu oko 7 minute i pogledajte kakvo je stanje. Ako su gotovi, izvadite ih van.
Nemojte ih prepeći, oni se van pećnice još malo stvrdnu.
Napomena:
Od ovih sastojaka trebali biste dobiti oko 40 većih medenjaka.