užitak

Najbolja čokoladna torta iz jedne posude: Brz, jednostavan i ukusan desert

Foto: Shutterstock
Najbolja čokoladna torta iz jedne posude: Brz, jednostavan i ukusan desert
31.10.2024.
u 19:34
Pogledaj originalni članak

Čokoladna torta iz jedne posude savršena je za sve koji žele brz, jednostavan i ukusan desert bez puno nereda u kuhinji. Ova torta pruža savršen čokoladni užitak u manjem, praktičnom formatu, idealnom za trenutke kada želiš nešto posebno, ali nemaš puno vremena.

Većina klasičnih recepata za tortu zahtijeva omekšavanje maslaca, posebno miksanje suhih i mokrih sastojaka, i upotrebu nekoliko zdjela i miksera. Ova torta sve to pojednostavljuje – dovoljno je sve sastojke ubaciti u jednu zdjelu, pomiješati pjenjačom i za nekoliko minuta imaš gotovu smjesu za pečenje, piše gastro.24sata.hr.

Posebnost ove torte je u tajnom sastojku – kavi, koja daje čokoladi dodatnu dubinu i bogatstvo okusa. I ne brini, u gotovoj torti okus kave neće biti dominantan, već će samo naglasiti okus čokolade.

Sastojci za biskvit

brašno 190 g

kakao prah 23 g

šećer 200 g

soda bikarbona 1 žličica

sol 0,25 žlica

kava 1 šalica

suncokretovo ulje 0,25 šalica

suncokretovo ulje 2 žlica

ocat 1 žlica

ekstrakt vanilije 2 žličica

Priprema

Zagrij pećnicu na 180°C i postavi rešetku u sredinu pećnice. Namaži dva okrugla kalupa promjera 15 cm uljem, pospi ih brašnom i istresi višak. Na dno postavi papir za pečenje. U velikoj zdjeli energično umuti brašno, kakao prah, šećer, sodu bikarbonu i sol dok smjesa ne postane jednolične svijetlo smeđe boje.

U zdjelu sa suhim sastojcima dodaj vruću kavu, ulje, ocat i vaniliju. Nježno umuti dok ne nestanu grudice. Smjesa će izgledati malo rijetko – nemoj previše miješati. Raspodijeli smjesu u pripremljene kalupe.

Peci na srednjoj rešetki dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista i torta lagano ne odskoči kada je pritisneš prstom u sredini. Za dva kalupa od 15 cm pečenje traje oko 30 minuta. Izvadi kalupe iz pećnice i ostavi ih da stoje na rešetki 5 minuta. Zatim nježno nožem prođi uz rubove kalupa i izvadi torte na rešetku. Skini papir za pečenje i potpuno ih ohladi.

Glazura i ukrašavanje

čokoladna krema za torte 1 kom

trešnja 8 kom

Postupak

Dok se torte hlade, pripremi čokoladnu kremu prema uputama na pakiranju. Trebat će ti otprilike 2 šalice za dva sloja od 15 cm. Možeš napravitii klasičnu kremu od maslaca i šećera te dodati u nju rastopljenu čokoladu. Na tanjur ili pladanj na kojem ćeš servirati tortu postavi četiri trake papira za pečenje tako da tvore kvadrat otprilike veličine torte. To će spriječiti da glazura dospije na tanjur.

Položi jedan sloj torte u centar tanjura, ravnom stranom prema dolje. Pomoću špatule ili noža nanesi otprilike 1/2 šalice kreme na tortu i ravnomjerno je rasporedi do rubova. Položi drugi sloj torte na prvi, ravnom stranom prema dolje. Na vrh stavi još 1/2 šalice kreme i premaži je do rubova. Špatulom uzmi malo kreme i nanesi je na bočne strane torte dok ne budu u potpunosti prekrivene. Zatim poravnaj kremu špatulom. Zagladi vrh torte i dodaj nekoliko valovitih uzoraka po želji.

Pažljivo izvuci papir ispod torte kako bi tanjur ostao čist. Ako želiš, osuši maraskino trešnje papirnatim ručnicima, držeći peteljke. Lagano ih utisni u bočne strane torte. Nareži tortu i posluži. Drži glaziranu tortu na hladnome mjestu do 1 dan prije posluživanja. Ako je vruće, tortu možeš staviti u hladnjak. Najbolje je uživati u njoj unutar 2 dana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.