ŽARBO ŠNITE

Najbolja kombinacija oraha, pekmeza i čokolade

Foto: Slavonka
Najbolja kombinacija oraha, pekmeza i čokolade
20.12.2024.
u 11:35
Kada sam prvi puta probala žarbo šnite prije nekoliko godina, oduševila sam koliko je sočan i ukusan. Morala sam zaviriti u maminu knjigu s receptima kako bi znala što je točno unutra, a zatim sve to i vama prenijeti
Pogledaj originalni članak

"Iznenadila sam se jednostavnošću sastojaka u ovom kolaču. Orasi, pekmez i čokolada s prhkim biskvitom koji, s vremenom, postaje izuzetno mekan. Žarbo šnite je kolač koji može stajati tjednima i sa svakim tjednom postaje sve bolji. Ovaj recept je od moje majke za vas, a svi znamo da mame prave najbolje kolače!", poručuje blogerica Ena Kokanović Nagy čiji blog Slavonka rado pratimo radi svakodnevne inspiracije za nova slana i slatka jela. Žarbo šnite bit će slatki dašak tradicije na tvom božićnom stolu, ali to je kolač u kojem se može uživati svaki dan. Donosimo odličan recept Ene Kokanović Nagy.

SASTOJCI

  • brašno 250 g
  • mast 150 g
  • jaje 1 kom
  • instant kvasac 1 žličica
  • šećer 0,50 žlica
  • mlijeko 3 žlica
  • domaći pekmez
  • mljeveni orasi 300 g
  • orasi 3 žlica
  • čokolada

POSTUPAK

  1. U tri žlice toplog mlijeka otopi 1 žličicu instant kvasca i pola žličice šećera.
  2. U drugoj posudi promiješaj brašno, mast i jaje.
  3. Dodaj kvasac u mlijeku i umijesi glatko tijesto.
  4. Podijeli na 3 jednaka dijela i razvaljaj 3 kore.
  5. Veličinu kore odredi po veličini tepsije u kojoj ćeš peći kolač.
  6. Orasima dodaj šećer i promiješaj.
  7. Ova količina šećera je dovoljna da vrlo malo zasladi orahe, ako voliš slađe, slobodno dodajš više pošto u tijesto ne ide šećer, nećeš pretjerati.
  8. Žarbo slažeš tako da u namašćenu tepsiju staviš koru, izbodeš ju vilicom kao i svako prhko tijesto.
  9. Zatim, namažeš pekmezom (ja koristim domaći, šipkov pekmez jer mi je najdraži) pa po pekmezu pospeš orahe i onda opet koru staviš gore i tako sve dok ne potrošiš kore. Na zadnju koru ne stavljaš ništa.
  10. Kolač se peče na 180 stupnjeva, 25 minuta.
  11. Kada se kolač malo prohladi, prelij ga čokoladnom glazurom.



 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.