"Iznenadila sam se jednostavnošću sastojaka u ovom kolaču. Orasi, pekmez i čokolada s prhkim biskvitom koji, s vremenom, postaje izuzetno mekan. Žarbo šnite je kolač koji može stajati tjednima i sa svakim tjednom postaje sve bolji. Ovaj recept je od moje majke za vas, a svi znamo da mame prave najbolje kolače!", poručuje blogerica Ena Kokanović Nagy čiji blog Slavonka rado pratimo radi svakodnevne inspiracije za nova slana i slatka jela. Žarbo šnite bit će slatki dašak tradicije na tvom božićnom stolu, ali to je kolač u kojem se može uživati svaki dan. Donosimo odličan recept Ene Kokanović Nagy.
SASTOJCI
- brašno 250 g
- mast 150 g
- jaje 1 kom
- instant kvasac 1 žličica
- šećer 0,50 žlica
- mlijeko 3 žlica
- domaći pekmez
- mljeveni orasi 300 g
- orasi 3 žlica
- čokolada
POSTUPAK
- U tri žlice toplog mlijeka otopi 1 žličicu instant kvasca i pola žličice šećera.
- U drugoj posudi promiješaj brašno, mast i jaje.
- Dodaj kvasac u mlijeku i umijesi glatko tijesto.
- Podijeli na 3 jednaka dijela i razvaljaj 3 kore.
- Veličinu kore odredi po veličini tepsije u kojoj ćeš peći kolač.
- Orasima dodaj šećer i promiješaj.
- Ova količina šećera je dovoljna da vrlo malo zasladi orahe, ako voliš slađe, slobodno dodajš više pošto u tijesto ne ide šećer, nećeš pretjerati.
- Žarbo slažeš tako da u namašćenu tepsiju staviš koru, izbodeš ju vilicom kao i svako prhko tijesto.
- Zatim, namažeš pekmezom (ja koristim domaći, šipkov pekmez jer mi je najdraži) pa po pekmezu pospeš orahe i onda opet koru staviš gore i tako sve dok ne potrošiš kore. Na zadnju koru ne stavljaš ništa.
- Kolač se peče na 180 stupnjeva, 25 minuta.
- Kada se kolač malo prohladi, prelij ga čokoladnom glazurom.