Juha od ovog povrća jedno je od prepoznatljivih jela ovog godišnjeg doba. Klasična, laka juha od svježe tikve vrlo se brzo pravi. Gusta, kremasta tekstura i puni okus samo su neki od razloga zašto je omiljena, a istovremeno će vas ugrijati kad temperature počnu padati. Također, možete je pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku 4 do 5 dana, a možete je i zamrznuti i odložiti, pa ponovo zagrijati prije konzumiranja. Ako bude previše gusta, samo je otopite s malo vode pri ponovnom zagrijavanju. U nastavku donosimo jedan od najjednostavnijih recepata za pripremu ove kremaste juhe.
Sastojci:
– 1 kg tikve (bilo koje vrste) neoguljene
– 1 crveni luk
– 2 režnja bijelog luka – oguljena
– 750 ml temeljca od povrća ili piletine
– 250 ml vode
– 125 – 185 ml vrhnja za kuhanje
– so
– papar
Priprema:
Tikvu narežite na kriške debljine 3 cm. Odrežite koru i ostružite sjemenke. Zatim izrežite na komade od 4 cm. Stavite tikvu, crveni i bijeli luk, temeljac i vodu u lonac – tekućina neće pokriti svu tikvu. Pustite da proključa nepokriveno, pa smanjite vatru i pustite da se krčka dok tikva ne omekša – oko 10 minuta. Sklonite s vatre i upotrebite štapni mikser za miješanje dok ne postane glatko. Začinite po ukusu solju i paprom, dodajte vrhnje pa lagano promiješajte. Juhu sipajte u zdjele, prelijte s malo vrhnja, pospite paprom i peršunom po želji. Poslužite s hrskavim kruhom.