Novo istraživanje

Napitak koji mnogi piju svaki dan povećava rizik od srčanih bolesti, pogotovo kod žena

Foto: Lukas Schulze/dpa/DPA/PIXSELL
Napitak koji mnogi piju svaki dan povećava rizik od srčanih bolesti, pogotovo kod žena
09.11.2024.
u 11:49
Laktoza, koja se nalazi u kravljem mlijeku, uzrokuje upale i oštećenja stanica, te time ubrzava starenje srca, kažu istraživači sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj nakon provedene studije.
Pogledaj originalni članak

Istraživanje pokazuje da mlijeko povećava rizik od srčanog udara kod otprilike polovice populacije, prenosi Mirror. Smatra se da je kravlje mlijeko opasno jer njegov šećer, laktoza, pokreće štetne upalne procese i oštećenja stanica. To, kažu istraživači, ubrzava starenje srca. No, znanstvenici sa Sveučilišta Uppsala tvrde da se ovaj rizik pojavljuje samo kod žena, budući da muškarci lakše probavljaju taj šećer. Tim je proveo studiju u kojoj je sudjelovalo 101.000 ljudi i utvrdio da je konzumacija 400 ml mlijeka dnevno, povezana s pet posto većim rizikom od koronarne bolesti srca. Ova bolest, koju često nazivaju "tihim ubojicom", jedan je od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj i Europi.

Kako su žene u studiji pile više mlijeka, njihov se rizik za srčane bolesti povećavao, za 12 posto pri unosu od 600 ml dnevno ili za 21 posto pri unosu od 800 ml dnevno. Nedavno je istraživanje pokazalo da mlijeko konzumira gotovo 90 posto Hrvata. Njih 67 posto reklo da mlijeko redovito konzumira, dok je jedna petina (21,3 posto) navela da mlijeko konzumira samo uz kavu. Istraživači s Uppsale su preporučili da bi zamjena dijela mlijeka u prehrani s jogurtom bila zdravija opcija.

U članku objavljenom u časopisu BMC Medicine, autor studije profesor Karl Michaëlsson navodi: “Zdrava prehrana je ključna za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Naša analiza podržava povezanost između unosa mlijeka većeg od 300 ml dnevno i većih stopa ishemijske bolesti srca te posebno srčanog udara kod žena, ali ne i kod muškaraca. Veći rizik kod žena bio je očit bez obzira na sadržaj masnoće u mlijeku. Zamjena nefermentiranog mlijeka umjerenim unosom fermentiranih mliječnih proizvoda mogla bi smanjiti te rizike.“ Fermentirani mliječni proizvodi uključuju jogurt, mlaćenicu i vrhnje.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.